Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жан-Клод Юнкер: «Алексис Ципрас би бил опасен премиер на Гърция»

16 Май 2014 / 18:05:39  GRReporter
924 прочитания

Бившият ръководител на Eurogroup и кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската Комисия Жан-Клд Юнкер изрази мнението, че партньорите на Гърция трябва да откликнат положително на евентуално искане от гръцка страна за смекчаване на целите за фискална консолидация, както и че политиците трябва да поемат юздите на надзорната тройка от висшите ръководители на международни организации, които не са били определени чрез избори.

Освен това в свое интервю за Euro2day Юнкер посочва, че Алексис Ципрас би бил опасен премиер на Гърция.

„В момента Ципрас не е подходящ за премиер на Гърция“, твърди Юнкер, като споделя мнението си, че ако бъде избран лидерът на СИРИЗА не би сътрудничил ефективно с Европейския съюз, а това «би представлявало голяма опасност за Гърция».

«Аз бих бил склонен да работя с него, но не мисля, че той е склонен да го направи, ако стане премиер. Това би било голяма опасност за Гърция, защото вярвам, че той не е разбрал в достатъчна степен кои са проблемите в Гърция, и кои са проблемите в Европа по отношение на Гърция. Бих искал той да поеме големи отговорности, но не вярвам, че той е подходящият лидер за страната в дадения момент, този драматичен момент за Гърция», казва европейският политик за Алексис Ципрас.

Запитан какво мисли за изявленията на членове на гръцкото правителство, че ще се направят опити за смекчаване на целите, тъй като постигането на първичен излишък в размер на 4,5% от БВП за 2016 не е реалистично, Юнкер отговори, че след като Гърция е постигнала първичен излишък, страните от еврозоната трябва да реагират положително. «Едно такова голямо постижение не бива да бъде подценявано», отбелязва той.

На въпрос дали следващата стъпка за гръцкия дълг ще включва разсрочване на заемите и намаляване на лихвите, бившият ръководител на Eurogroup казва, че Гърция е изпълнила условието за първичния излишък и трябва да се разгледа сериозно възможността за разсрочване на заемите, за засилване на участието на Европейския съюз в съфинансирането на структурните фондове, както и за намаляване на лихвите. «Гърция изпълни това, което беше обещала. Сега и ние трябва да вземем мерки в полза на Гърция. Вярвам, че когато обещаеш нещо, трябва и да го изпълниш», твърди Юнкер.

Запитан за вероятността страната да получи трети заем, Юнкер отговаря, че да, след 2012 не е изключена и трета спасителна програма, но добавя, че в момента няма неотложна неоходимост от започване на дискусия за трети заем.

И накрая, бившият ръководител на Eurogroup поставя въпроса за демократичната легитимност на надзорната тройка, като казва, че представителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка не са преминавали през процедура на избори и че е необходимо в тройката да има повече високопоставени служители, определени чрез избори.

«Вярвам, че председателят на Eurogroup трябва да участва активно в тройката», подчертава той.

От СИРИЗА отговарят остро на твърденията на Юнкер, че Алексис Ципрас не е подходящ за премиер

В съобщение на радикалната лява партия СИРИЗА се подчертава, че «когато Юнкер е бил попитан на два пъти от Алексис Ципрас за събитията в Кан и невиждания досега демократичен дефицит в Европа, той "си глътнал езика" и не могъл да каже и дума за грубата намеса и изнудването по отношение на Гърция, когато са назначавани правителства въз основа на интересите на кредиторите».

«Днес обаче явно вече се е окопитил, за да нападне лидера на СИРИЗА. Не ни изненадва изобщо, че г-н Юнкер не смята Алексис Ципрас за подходящ премиер. Европейските високопоставени чиновници, свикнали на послушни гръцки премиери, подчиняващи се на плановете им, трябва сега да разберат, че тези времена са отминали безвъзвратно. Това, което се е случило в Кан, няма да се случи никога повече. Гласът на Гърция вече ще се чува навсякъде. На 25 май гръцкият народ ще се довери на СИРИЗА, политическата сила, която защитава интересите на страната и предлага единственото реалистично решение за изход от кризата».

 

 

Категории: Жан Клод Юнкер Eurogroup интервю Euro2day Алексис Ципрас СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus