Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земетресението "подари" на Кефалония нови плажове

02 Юни 2014 / 15:06:13  GRReporter
1340 прочитания

Подобно нещо не се случва всеки ден... Там, където всичко доскоро е било покрито с вода изведнъж изниква съвсем новичък пясъчен плаж. Това явно е било усетено предварително от рибите, които близо месец преди това се бяха погрижили да напуснат района.

Тези изключителни природни явления са регистрирани от група сеизмолози от Атинския университет, пристигнали в Кефалония за да извършат необходимите измервания. След като първо забелязали, че един безкраен плаж се е появил изведнъж като от нищото, те пристъпили към подробно проучване на района, и установили, че и на други места на острова са се появили подобни нови плажове или пък съществуващите са увеличили своята площ. Така учените стигат до извода, че след земетресението се е появил цял полуостров, който на места достига 20 см. Те доказват това явление като събират стари снимки и свидетелства на местни жители, и го представят за първи път пред широката публика от страниците на вестник „Вима“, в рубриката ΒимаScience.

Става въпрос за явление, което рядко става толкова явно и видимо, поради особеностите на релефа в района. Освен това и фотографският материал, който го доказва, е действително впечатляващ. Ето как в крайна сметка едно земетресение може да направи подарък.

И така, по време на своето проучване групата сеизмолози установила, че е налице явно повдигане на сушата в района, в резултат на което площта на плажа се увеличила значително. Това явление е свързано със скорошната сеизмична активност, в резултат на която полуостровът се издигнал с няколко сантиметра.

Процесите, които протичат в недрата на земята по време на земетресения и избухването на вулкани, водят до промени на повърхността, които с течение на времето образуват планини, дефилета, реки, езера, плажове.

Тези геоложки феномени са чудо на природата. Още от древността човекът им се възхищава и се отнася с нужното уважение към тях. Днес обаче обръщаме по-малко внимание на различните природни явления и реакциите на живите организми, въпреки че някои от тях са признаци за наближаващо земетресение.

Така е станало и в края на януари тази година. От началото на годината рибарите в района видяли как рибата в мрежите им започнала да намалява, докато изчезнала съвсем. Други пък установили, че и животните на сушата започнали да се държат странно. Искали да избягат от мястото, където живеели, имало дори свидетелства за домашни животни, като например патици, които през въпросния период се мъчели да избягат, като някои от тях стигнали дотам да скъсат телените мрежи и да избягат. Нека припомним, че в края на януари бяха регистрирани първите трусове.

Безкраен плаж

И така, когато пристигнали на острова в средата на май учените се заловили за работа. Проучили подробно района на Палики, като навсякъде мъкнели със себе си специалното оборудване. На всеки два километра правели замервания със сеизмограф. Когато стигнали до местността Ливади ги очаквала голямата изненада. Видели пред себе си един безкраен пясъчен плаж, който се появил след последните земетресения.

Близо до морето преди имало една изоставена постройка на бивш затвор, която била разрушена. Както се вижда от стари снимки, плажът пред постройката бил само няколко метра, докато днес картината е съвсем различна.

Земно ускорение – двойно по-голямо от предвиденото

Както отбелязва пред вестник „Вима“ ръководителят на групата доцент Пападимитриу: «Според антисеизмичния правилник Кефалония принадлежи към трета зона, в която се предвижда максимална стойност на земното ускорение 0,36 g. Извършването на проучвания в Кефалония е необходимо както поради мощните ускорения, така и поради макросеизмичните наблюдения. Следва да се отбележи, че записите на акселерометрите в Палики (Ликсури, Хавриата) показаха значително надвишаване на максималната стойност (0,36 g), предвидена в Новия антисеизмичен правилник. Стойностите бяха от порядъка на 0,6 g и 0,8 g в Ликсури и Хавриата съответно».

Долу затворът, да живее плажът!

Пред вестник „Вима“ говори и друг участник в експедицията – студентът последна година Никос Галанос. «На този плаж съм играл като дете. Беше известен с това, че е доста тесен, и с това, че трябваше да влезеш навътре в морето около 200 метра, за да стане по-дълбоко. От едната страна беше резерватът, от другата – една стара къща, а посредата полуразрушеният затвор. Макар че отдавна беше решено той да бъде съборен, никой от местните не искаше да довърши започнатото дело». Докато не дойде земетресението, за да свърши двете неща едновременно – разруши сградата на сълзите и създаде този прекрасен плаж, който се вижда и на снимките. А щастливата случайност докара тук някогашното дете, вече студент последна година, който чрез спомените си потвърди пред останалите, че действително плажът се е разширил значително. Това огромно разширяване се дължи на факта, че морето там е било много плитко и земетресенията са предизвикали издигане на сушата, в резултат на което е възникнал нов, вече видим и с просто око, плаж.

 

 

Категории: земетресение Кефалония нови плажове сеизмолози проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus