Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земеделците излизат по пътищата, засега няма блокади

15 Януари 2010 / 12:01:17  GRReporter
900 прочитания

От днес излизат по пътищата селските стопани в Северна Гърция, недоволни от липсата на специална селскостопанска политика в подкрепа на производителя. Министърът на аграрното развитие Катерина Бацели предприе спешна обиколка в района, за да предотврати фермерските протести. Въпреки това от днес тракторите са по магистралите и граничните контролни пунктове, но все още не са преминали към блокиране на движението, а само демонстрират присъствие.
    Позицията на стачкуващите земеделци е различна в различните райони. Там, където преобладават селскостопански организации със социалистическа насоченост се шири мнението, че е много рано за протести без да са използвани възможностите на диалога. В по-умерените организации фермерите са за протести, но без блокади на магистралите и на границата, а сред земеделците привърженици на Нова демокрация открито се говори за започване на блокади.
    В Кастория тракторите излизат на магистралите в 14,00 часа на обед, но ще разрешават движението и в двете посоки - към Солун и към Албания. Фермерите от Флорина са се разположили около граничните пунктове при Кристалопигис и Никис и днес ще решават дали да ги блокират и колко време да останат там. В Гревена селските стопани още не са решили дали да се присъединят към протестите на колегите си.
    В Лариса земеделците решиха да разположат тракторите си по пътищата, но засега да не ги блокират, защото така или иначе движението в областта е затруднено поради затварянето на прохода Темби. Масовите протести в Лариса обаче започват след 5 дни - на 20 януари. Предпротестни действия с трактори по пътищата предприемат от днес и селските стопани в Трикала.
    От вчера по улиците са и фермерите от Кавала, които днес затвориха символично за два часа магистралата Егнатиас. Тракторите от областта Еврос са се съсредоточили при граничните пунктове Орменион, на границата с България и Кипон, на границата с Турция. Късно вечерта в петък ще стане известно дали ще преминат към затварянето на тези два гранични пункта.

Категории: фермерски протестиАктуалноПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus