Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зелените технологии са бъдещето на автомобилите

20 Януари 2014 / 11:01:29  Иван Петков
4583 прочитания

Какви асоциации предизвиква у вас думата "електромобил"? Може би първата асоциация е "екологичен", "природосъобразен" или "зелена технология". Следващите неминуемо са "малък", "експериментален" и "бавен", но "скъп". Помислете отново!

На страниците на GRReporter не сме отделяли много място на автомобилните технологии, но ето, че автомобилите, от средство за предвижване и демонстриране на социален статус, навлизат в живота ни като средство за опазване на околната среда и грижа за природата. При това, електромобилите не крият иновации само под капака. Ветеранът в разработката на електромобили, компанията " Tesla Motors " от Пало Алто, променя възприятието ни не само за електромобил, но въобще за автомобил. И това никак не е субективно мнение. Нека разберем как.

 

Да започнем с това, че за първи път в 64-годишната история на наградите Motor Trend Car, за най-добра кола е обявен изцяло електрически автомобил. Революционният Модел S на Tesla е кола на 2013. Изненадващо, но въпросният автомобил е пуснат на пазара по-малко от година преди да му се присъди наградата. Въпреки това той успява да изпревари предложенията на утвърдени марки като Porsche и BMW.

 

Model S е впечатляващ, с много добра визия и технически показатели. Изпълнението е луксозно и стилно. Най-мощната версия на колата ускорява от 0 до 100 км в час за 4.4 секунди и може да измине близо 500 км с едно зареждане. Максималната скорост е ограничена до 208 км. в час.

 

До септември 2012 Tesla е продала само 132 бройки от седана. Автомобилът е скъп, а Тесла Моторс са малка компания, която се бори срещу гиганти. Въпреки това автомобилът не само печели награди, а все повече и повече се утвърждава като алтернатива на събратята си, задвижвани с твърди горива. За 2013 Тесла са продали над 21 000 бройки от Model S.

Статистиката показва, че според данни на LMC Automovite през първото тримесечие на миналата година повече хора са закупили Model S на Tesla в сравнение с близките му по цена автомобили с бензинови двигатели, нареждащи се в топ 3 на германския луксозен сегмент. Около 4 750 са купувачите на Model S в САЩ, докато например само 3 000 души са закупили луксозен автомобил на Mercedes. Разбира се, сравнението е условно, защото S класата на Mercedes започва като цени там, където свършва Model S. Освен това всеки, който закупи електромобил в Щатите получава данъчно облекчение в размер на 7 500 долара.

 

По отношение на стимулирането на покупка на екологични возила, Норвегия е раят на електромобилите. Данъчната отстъпка, която ползват норвежците, ако станат собственици на електрическия седан, е достигнала 135 000 долара. Така електромобилът излиза само 112 000 долара.

 В своето 10-годишно съществуване Tesla излизат на печалба едва през миналата година. Макар да са оптимисти, тенденцията не се задържа дълго и следват по-слаби финансови резултати. Компанията обаче е забелязана от големите и вече има засилен интерес към нея. Така например Daimler притежават 4% от нейните акции. Германската компания ще продължи да работи с американците по съществуващи и нови стратегически проекти. Така базираният в Щутгарт концерн показва за пореден път, че се подготвя за енергийния обрат на пътя.

 По отношение на безопасността, Model S също събира суперлативи. "Tesla Model S е най-безопасният автомобил, който някога сме тествали", заявяват от Националната служба за безопасност на движението в САЩ - NHTSA, след проведените краш-изпитания на електрическата кола. "Резултатите не са случайни и въобще не ни изненадват, коментират представители на Tesla пред изданието Сarscoops - Още при конструирането на този модел една от целите бе да го направим максимално безопасен при всякакви инциденти на пътя. Постарахме са да се погрижим както за пасивната, така и за активната безопасност".

 

 

През 2014 Тесла възнамерява да развие мрежа от станции за безплатно зареждане в Китай. Така собствениците на произведени от компанията коли ще имат възможност да пътуват на дълги разстояния. Базираната в Калифорния американска компания разработва подобни мрежи в САЩ, където собствениците на електромобилите й могат да пропътуват разстоянието от Източното до Западното крайбрежие, като зареждат без да заплащат. Технологичната фирма работи върху изграждането на такава мрежа и в Европа. Сигурно се чудите как компанията осигурява безплатно зареждане от мрежата си от електростанции? Много просто - за производството на електроенергия в тези станции се използват слънчеви панели. Така на практика слънцето е това, което зарежда автомобила. Не само автомобилът е създаден чрез зелени технологии, но такива се използват и за неговото зареждане, когато се ползва станция на Tesla!

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus