Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Здравеняците от Златна зора – сводници и рекетьори

01 Октомври 2013 / 18:10:28  GRReporter
2659 прочитания

Гръцките неонацисти са се намирали отдавна в полезрението на службите за сигурност, както става ясно от секретен доклад на Службата за контраразузнаване. Той се отнася до депутата Янис Лагос, под чието наблюдение са действали членовете на местния клон на Златна зора в предградието Никеа, организирали убийството на рапъра Павлос Фисас.

В доклада, който днес се публикува от вестник „Та неа”  Лагос се описва като „лице с многостранна криминална дейност”, което е било залавяно и отвеждано многократно в полицейски участъци в Атина и Солун.

Контрабанда с оръжие, рекети, охрана на нощни заведения, сводничество и незаконно носене на оръжие са най-отявлените занимания на депутата. Според публикацията разузнавачите са предупредили останалите компетентни служби за неговите дейности още преди влизането на Златна зора в парламента.  

В доклада също се посочва, че „Лагос има перверзни наклонности, сред които сексуални фантазии и действия с непълнолетни момичета”. По-конкретно, той изпращал съобщения с еротично съдържание на млади жени, които му харесвали. В секретния текст се посочва името на конкретна жена, която е станала жертва на тормоз от страна на задържания депутат.

Днес започна показанията на задържаните членове на Златна зора пред следователя. Пръв пред него застана определеният като оперативен ръководител на престъпната организация Илиас Касидиарис. Той отхвърли всички обвинения и заяви, че е жертва на политическо гонение. Касидиарис заяви, че единствената му роля в Златна зора е била тази на говорител на партията.

По-рано дадоха показания други трима по-нископоставени членове на Златна зора, двама от които бяха освободени, след като им бяха наложени ограничителни мерки. Заедно с Касидиарис в съда бяха отведени и другите трима депутати – Илиас Панайотарос, Янис Лагос и Никос Михос. Привърженици на партията се бяха събрали пред сградата на съда и когато видяха задържаните започнаха да викат „Тук сме” и „Герои, герои” и да ръкопляскат. Тогава Илиас Панайотарос извика към тях: „Чисти сме като кристали”.

В рамките на разследването за връзките на Златна зора с полицията членове на отдел „Вътрешни работи” арестуваха един 55-годишен полицай, който е бил предоставен на депутата Георгиос Герменис като охрана. Повдигнатите срещу него обвинения са за фалшификация, преправяне на документи, незаконно притежание на оръжие и патрони и нарушение на Националния кодекс за митниците.

Той е петият по ред полицай – охранител на депутат от Златна зора, който ще бъде изправен пред правосъдието. По-рано днес бе арестуван член на охраната на депутата Евстатиос Букурас, а в понеделник – двама членове на охраната на партийния лидер Никос Михалолиакос и един от охраната на депутата Панайотис Илиопулос.

В същото време разследващите служби продължават да търсят оръжията, които златнозорците са използвали по време на обучението на членовете на организацията. Те търсят скривалищата на места, които са свързани с дейностите на организацията в цяла област Атика.

Паралелно с това членове на икономическата полиция правят проверки на банковите сметки на членове на Златна зора с цел да открият депозити и парични преводи със съмнителен произход.

Категории: Криминална хроника Златна зора депутати показания сводничество рекети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus