Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Завърнаха се първите гръцки активисти от „Освободете Газа”

01 Юни 2010 / 09:06:06  GRReporter
1953 прочитания

Общо девет са жертвите на кървавото нападение от страна на израелските военно-морски сили сещу шестте кораби пренасящи хуманитарна помощ, на които имаше 700 пътници – екипаж, активисти, журналисти и евродепутати от цял свят. Според израелските власти около 20 активисти са били ранени. Не беше обявена националността на нито един от убитите, но висш офицер съобщи, че повечето от тях са турски граждани. „От информацията, която събрахме в списъка с убитите, който дават израелските власти няма име на нито един грък” заяви заместни-министъра на външните работи Димитрис Друцас. От гръцките активисти са били иззети мобилните и сателитните телфони, а всички 35 души са задържани. Според Катимерини, първите шестима гръцки активисти пристигнаха, а според www.tvxs.gr 16 от гърците са отказали да подпишат екстрадацията си, така че да предявят обвинения срещу Израел за нападението.

Военният флот на Израел е готов да спре и друг кораб, който пренася хуманитарна помощ и се е отправил към Газа, съобщи висш офицер. Според израелските медии два кораба са се отправили към Газа и се очаква да пристигнат в региона утре – сряда.

„Осъдително и неприемливо” характеризира министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу нападението от израелците над корабите пренасящи хуманитарна помощ. „Насилието, което беше упражнено по време на операцията от страна на израелските военни сили срещу международната мисия пренасяща хуманитарна помощ към Газа не може да бъде оправдано. Имаше трагични резултати, които предизвикват дълбока скръб. На семействата на жертвите изказваме най-дълбоки съболезнования” заяви г-н Папандреу. „За наша радост измежду жертвите няма гърци. Очакваме Израел да осигури незабавното им транспортиране към родината. Сигурността на Израел и на целия регион, както и откриването на решение за проблемите в областта, се извършва единствено чрез преговори и следването на решенията на Съвета за сигурност.”

В списъка с жертвите няма нито едно име на гръцки гражданин, сибщи заместник-министърът на външните работи Димитрис Друцас. Той добави, че гръцкото посолство в Израел е в непрекъсната комуникация с израелските власти за се очаква утре да се завърнат част от гърците-активисти, които са участвали в мисията. Г-н Друцас обяви за трагично случилото се и подчерта, че „дейността на неправителствените организации трябва да бъде упражнявана свободно, доколкото е законна и не може да бъде осъждана от никого. За всички важи международното право и спазването на международните закони”.

Заместник-министърът на външните работи обяви, че гръцкото правителство е решило да прекъсне общото военно упражнение Гърци-Израел. Г-н Друцас отбеляза, че целта на гръцката външна политика е да бъдат основани две държави – една действаща палестинска държава, която да съществува до Израел в условия на мир и сигурност.

Нападението от израелците беше строго осъдено и от всички парламентарни представители в Гърция, които изказаха и съболезнованията си до семействата на загиналите. В същото време подчертаха нуждата да останат отворени всички канали за изпращане на хуманитарна помощ към Газа, което да бъде гарантирано от международните сили.

„Искаме веднага да бъдат освободени незаконно арестуваните, да бъде разяснено какво се е случило от независим международен орган, както и да бъде раздадено правосъдие. Приканваме европейските органи да проявят инициатива и да действат в тази насока” се казва в общо заявление на гръцките евродепутати.

Вчера в Атина, Ираклио, Йоанина, Ханя и Солун бяха организирани протести срещу нападението на израелците срещу граждани на поне 50 държави от цял свят, които пътуваха на шест кораби пренасящи хуманитарна помощ.

Както предадоха около 60 журналисти, които пътуваха на шестте кораба към Газа преди да бъде прекъсната връзката, израелските командоси са се „приземили” от хеликоптери на палубата на корабът пътуващ под турско знаме Mavi Marmara около 04:45 сутринта. Няколко минути по-късно и след като пътниците, сред които едно 18-месечно бебе, евродепутати и една 85-годишна жена оцеляла от холокоста, са били вдигнали бели знамена, са се чули крясъци и стрелба. От кадрите, които обиколиха светане се вижда дали някои от войниците са били нападнати с железа от активистите, преди да отвърнат със стрелба, както твърди Тел Авив.

Също така, въпреки твърденията на Тел Авив, че корабите са пренасяи оръжие към Газа, контролът направен от митничарите от Гърция към Турция преди заминаването на корабите е бил извършен пред очите на десетки журналисти от цял свят, които потвърждават, че товарът е бил съставен единствено от хуманитарна помощ. Според последни сведения 480 от активистите, които са отказали да си кажат имената на израелските власти са били отведени в затвор с повишено ниво за сигурност, а 48 ще бъдат екстрадирани днес от летище Бен Гурион.

 

Категории: Актуално нападение Израел Освободете Газа хуманитарна мисия активисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus