Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Завърнаха се гръцките активисти от Израел

04 Юни 2010 / 13:06:23  GRReporter
1693 прочитания

„В затвора ни разделиха в различни отделения в зависимост от това на кой кораб сме пътували. Докато ни арестуваха крещяха постоянно и се държаха дивашки. Искаха да подпишем един документ, който щеше да узакони случилото се. Някои бяха изтезавани в затвора. Не всички. Но когато ни даваха храна, не ни даваха прибори и трябваше да ядем с ръце. В тоалетните нямаше тоалетна хартия” разказа за телевизия Скай журналистът Арис Хадзистефану, който е един от 31-те гърци завърнали се тази нощ в Атина от Израел.

Арис Хадзистефану, който е журналист в СКАЙ и Димитрис Плионис са пътували на турския кораб Мави Мармара, а останалите гърци участващи в хуманитарната мисия са били на кораба Сфендони. „Видяхме как командосите сред които и жени слизаха с въжета на палубата. Някои от хората на кораба хванаха пръчките от метли и самоделно направени прашки, за да се отбранят, защото ни нападаха. В началото мислехме, че стрелят с халосни куршуми, но после видях пробитото слепоочие на един човек, с когото преди около час се бяхме запознали и дори се снимахме заедно. Видях червената точка на лазера в краката си и тогава осъзнах, че всичко се случва наистина” разказа Арис Хадзистефану за СКАЙ.

„Аз и моят колега Димитрис Плионис пътувахме на турския кораб Мави Мармара. Командосите ни арестуваха всички и ни сложиха белезници. Първоначално знаехме, че жертвите са осем, а после достигна вестта за 16 убити. Тогава наистина се уплаших, защото помислихме, че са нападнали гръцкия кораб. Иззеха всичко, което имахме. Аз имах сниман материал, който показваше как командосите прострелват човек, който държи бял флаг”

Гърците, които участваха в хуманитарната мисия „Освободете Газа” кацнаха на военното летище в Елевзина днес сутринта в 3:01 часа. Самолетът C-130 превози общо 31 гърци, 3 французи и 1 амерканец, които бяха освободени от израелците. Завръщането не мина безпрецедентно, тъй като в 11:35 ч. самолетът, който е бил на пистата готов да излети е получил уведомление от контролната кула да се завърне обратно към базата. Чак след около час гръцкият самолет е получил зелена светлина да излети от летище Бен Гурион в Израел.

По време на задържането им в Израел на гърците им е е било забранено да си взимат лекарствата в продължение на два дни. Трима от шестимата гърци, които се завърнаха първи са на възраст около 50 години са страдали от сериозни болести, но впоследствие израелските власти са им позволили да си взимат лекарствата, предвид че средната възраст на хората на гръцкия кораб „Сфендони” е била над 40 години.

Чрез писмо от затвора гръцките активисти, които са бяха задържани във вторник сутринта и пуснати на свобода вчера, обвиняват израелските командоси по най-официален начин за насилието, което са упражнили върху тях, за употребата на истински куршуми, за боя, за електрошоковете и за раняването на трима души от гръцката мисия.

Снимка: вестник Вима

Категории: АктуалноГазаактивисти хуманитарна мисия затвор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus