Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затварят търговските обекти в държавните музеи

01 Октомври 2010 / 18:10:03  GRReporter
1018 прочитания

Ресторантите и сувенирните магазини в гръцките държавни музеи затварят врати от началото на октомври.  Организацията за популяризиране на гръцката култура, която действа под егидата на Министерството на културата и туризма падна под ножа на реформите в държавната система, като от първи октомври нейното съществуване се прекратява. Известието се оказа, че е гръм от ясно небе за някои от служителите в сувенирния магазин на новия музей на Акропола, които се оказа, че не знаят нищо за съкращението на държавната институция, отговорна за дейността на търговските обекти в музеите в страната. „Нямаме информация и ние самите не знаем какво ще стане,” заявиха пред GRReporter.

Според информацията разпространена в гръцката преса до 20 октомври ще се проведе търг, на който ще бъдат представени оферти от частни фирми, за да поемат дейността на досегашните държавни обекти. Ресторантът в музея на Акропола ще бъде поет от местна кетъринг компания, докато тече процедурата по избиране на фирмата-наследник. В новите условия музеите ще получават процент от печалбата на компаниите, които извършват търговска дейност в тях, като все още не е ясно дали ще е част от печалбата или оборота. Какъв то и да е процента от печалбата обаче съществуват притеснения, че цените в тези заведения ще се покачат многократно, след като обектите бъдат прехвърлени в ръцете на частници.  

Организацията за популяризиране на гръцката култура управляваше до края на септември 2010 година също така и 11 сувенирни магазина. Гръцкото издание Катемерини отбелязва, че тези търговски обекти са били особено печеливши, като само двата сувенирни магазина в новия музей на Акрополо са имали общ оборот на 4,3 милиона евро. Председателят на организацията заяви Христос Евстатиу отправи сериозна критика към правителството, като обяви за крайно неудачно прехвърлянето на дейността от държавата към частни дружества в есенния период. Той заявява, че в този период Гърция все още се радва на сравнително висока посещаемост и временното спиране на дейността на търговските обекти в музеите не е удачна идея. Пред гръцкото издание Христос Евстатиу дава предложение тази процедура да се отложи до края на годината, когато се смята за „мъртъв” сезон и ще има достатъчно време да се извърши нужната инвентаризация преди отдаването под аренда.

Категории: ПазариИкономикаАктуално музеи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus