Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затегнете колана, започват реформите!

30 Април 2010 / 11:04:52  GRReporter
3322 прочитания

Масови съкращения на заплати и пенсии и повишаване на Данъка добавена стойност започва в Гърция, за да получи финансовата подкрепа от ЕС и МВФ, която най-вероятно ще е в размер от 140 млрд. евро. Драконските мерки ще спестят ресурси в размер от 10% на БВП за една година и ще осъществят целта дефицитът да падне на 3%.

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину има нареждане до последния момент да се бори на два фронта: да спаси 14-тата заплата в частния сектор и 13-тата заплата в държавния сектор. В замяна на това правителството предложи на контрольорите от ЕС и МВФ веднага да приложи реформите по пенсионно-осигурителна система, които щяха да започнат през 2018 г., а вече е договорено да стартират през 2013 г. Правителството ще обяви крайните решения в неделя и в понеделник и веднага ще ги внесе за гласуване по спешност в парламента.

Ако не се вземат спешните мерки, държавният дълг ще достигне до 145% от Брутния вътрешен продукт, отсече министър-председателят Георгиос Папандреу. Ако мерките бъдат приложени веднага Гърция може и да не използва целия пакет от финансова помощ и да се завърне като победител на пазарите.

Опасността, която крие прилагането на реформите е, че може да доведат до инфлация, безработица и в крайна сметка до увеличение на държавния дълг. Общественият гняв също е достигнал до застрашителни мащаби и може да се създаде паника, която ще дестабилизира банковата система, коментира вестник Етнос.

Мерките предизвикват ужас и сред висшите кадри на управляващата партия, които осъзнават, че от момента, в който бъдат обявени нищо няма да бъде същото в държавата и в партията им. Техният страх не е свързан със загуба на следващите избори, а с освобождаването на енергии, които могат да доведат до създаването на нови партийни фракции, тъй като вече съществуващите ще поемат отговорността за банкрута и ще са заплашени от разпадане.

Въпросът, който вълнува ПАСОК е дали са можели да поемат по различен път, след като спечелиха изборите на 4 октомври. Но министърът на финансите Георгиос Папаконстантину отсече, че от Европа са поискали restart (стартиране отначало): „Трябва да обеднеете, за да започнете с ново начало” каза министърът.

„Явно, че тройката иска страната да се възроди след изпепеляването си” каза един от синдикалистите, които вчера се срещнаха с г-н Папандреу. Гръцкият премиер поиска подкрепата на синдикалистите, за да се предотварят социалните размирици. На срещата с г-н Папандреу присъстваха представители на синдикалните организации на служителите в частния и държавния сектор. Премиерът ги уведоми за исканията на МВФ и на ЕС от Гърция и подчерта, че те трябва да се изпълнят веднага, за да се намали държавния дефицит в следващите две години. В тази рамка част от реформите, които Гърция трябва да започне веднага са:

- да се замразят заплатите в държавния и частния сектор за три години.

- да се съкратят 13-тата и 14-тата заплата на държавните служители

- да се съкратят 13-тата и 14-тата заплата на частните служители, но според правителствто този въпрос остава отворен

- да се премахнат надбавките за Великден, Коледа и надбавките за отпуска за пенсионерите от държавния и частния сектор. В тази рамка правителството се опитва това да важи за пенсионерите, които получават над 700 евро.

- замразяване на колективните трудови договори

- спешно прилагане на реформите в пенсионно-осигурителната система и веднага да се изравнят възрастовите граници за пенсиониране между жените и мъжете в държавния сектор

Началото на бунтовете срещу мерките започват утре на 1 май с лозунгите „Кризата да я платят тези, които имат” и „Всички заедно можем”. Синдикатите организрат митинги, които ще се проведат на площад Клавтмонос в 11 ч. и на площад Синтагма. Следващата обща 24-часова стачка е планирана за 5 май с нова протестна демонстрация в 11 часа на площад Педио Ареос и на Омония.

 

Категории: Актуално икономическа криза стачки реформи заплати синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus