Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Засилена сеизмична активност в Гърция

09 Ноември 2014 / 10:11:39  GRReporter
1224 прочитания

Силен трус с магнитуд 5 степен по скалата на Рихтер беше усетен рано тази сутрин в 01:15 с епицентър в морето в района Кефалония, на 8 км южно от Аргостоли и на 293 км от Атина. Според учените се касае за закъснял вторичен трус на главното земетресение през януари.

Както обяви Геодинамичният институт в Атина, трусът е бил усетен на целия остров, както и около него. За телевизия Мега проф. Ефтимиос Лекас обясни, че трусът е имал същото огнище като по-ранния трус в петък. Според него епицентърът е „в южната част на пукнатината, която предизвика земетресение от 6 степен по скалата на Рихтер през януари”. Според професора обаче сеизмичната дейност се премества към морето и се отдалечава постепенно от острова.

В петък същото огнище породи на остров Кефалониясеизмичен трус с магнитуд  4,8 по скалата на Рихтер, в 9:41. Няколко минути по-късно, в 9:53, последва втори трус от 3,6 степен. Епицентърът им е бил в морето на 9 км южно от Аргостоли.

В петък безпокойство предизвика и трус от 4,8 степен, усетен в 19:12 на 5 км североизточно от Егио в Коринтския залив.

Трусът е бил усетен в Егио, Патра, Нафпактос и в други райони на областите Ахая. Етолоакарнания, Коринтия, Фокида. Според местните жители трусът е бил съпроводен и от силни звуци.

Според противопожарната служба, щети са нанесени на стените на митрополитския храм Богородица Фанеромени в Егио, по стените на един блок, разрушена е и изоставена къща в Темени.

Главният секретар на децентрализираната администрация Георгиос Дидаскалос, който отиде в Егио, заяви,че веднага след труса в града са дошли екипи на Гражданска защита за да извършат проверки на сградите. В кметството е открит телефон, на който жители могат да заявят желанието си жилището им да бъде проверено. Към силите на местната пожарна са се присъединили и служители от Атика и Патра.

„Има метасеизмична дейност, но е рано да се правят изводи, затова наблюдаваме феномена” заяви за Атинската новинарска агенция изследователят Христос Евангелидис.

Междувременно два дни след труса проверките продължават- както на сгради в Егио, така и в общината, за да се опишат щетите от земетресението.

Според кмета на Егиалия Танасис Панагопулос, до момента има регистрирани щети по 11 сгради, които са засегнали стените, а не носещите конструкции. Подобни са и щетите в две промишлени сгради и един завод. Според кмета, няма нанесени щети на инфраструктурата. Панагопулос добави, че 6 екипа от инженери проверяват училища, детски градини и обществени сгради за евентуални повреди. Кметът подчерта, че градът продължава живота си в нормални ритми.

В телефонния център в общината са подадени повече от 100 сигнали за проверка на сгради.

Що се отнася до самия трус, Панагопулос подчерта, че както го е информирал професорът по геология Ефтимиос Лекас, метасеизмичната дейност до момента се развива нормално.

Категории: земетресение Кефалония Егио сеизмична дейност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus