Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо токът в Гърция е толкова скъп

08 Август 2013 / 13:08:32  GRReporter
2494 прочитания

«Много шум за нищо», така характеризират представители на индустриалните предприятия опита на Националната електрическа компания да намали енергийните разходи на клиентите си с високо и средно напрежение чрез издаването на нови, по-евтини сметки. Те не се колебаят също така да обявят за «комуникативен трик», дори за «чиста подигравка» неотдавнашната инициатива на Националната електрическа компания да предложи 15 нови вида сметки – 7 при високото напрежение и 8 при средното, въз основа на които прикани клиентите си да подпишат нови договори, валидни до 31. 12. 2014.

«След съобщението на Националната електрическа компания се създава погрешното впечатление у нашите кредитори, доставчици и работници, че фирмите ще плащат евтин ток и ще си поемат малко въздух. Всъщност единствената полза са някои малки подобрения в сметките на определени големи потребители на енергия средно напрежение, които обаче са като капка в морето, тъй като сумарно за 62 фирми, консумиращи енергия средно напрежение, годишната полза се изчислява на 12 милиона евро. Същевременно остава в сила заплахата от големи увеличения поради плащанията за емисиите парникови газове. При високото напрежение 15-те фирми, клиенти на Националната електрическа компания, са изправени пред потенциални увеличения до 1%», твърдят представители на Асоциацията на индустриалните енергийни потребители. Те обвиняват Националната компания и за това, че оповестява новите сметки без изобщо да преговаря за тях.

«През последните четири години енергийните разходи в холдинга се увеличиха с 45%, а сега с новите сметки ни намаляват цените едва с 5%-10%. Енергийните разходи представляват 50% от общата себестойност и заводите остават отворени благодарение на жертвите на работещите, чиито заплати са претърпели значителни намаления. Без промишленост и отворени заводи няма развитие», заявява Апостолос Дондас, член на Управителния съвет на текстилното предприятие „Епилектос”, един от големите потребители на енергия средно напрежение.

Константинос Кацарос, изпълнителен директор на ЕЛБАЛ, от групата на „Виохалко”, обяснява как през последните години гръцките предприятия са загубили конкурентоспособността си: «В Гърция плащаме електрическия ток на цени от 70 евро за мегаватчас, докато в Германия тази цена е 49,7 евро, а във Франция – 42 евро. По същия начин за природен газ плащаме с 30% повече от германците, 28% повече от французите и 100% повече от британците».

В Гърция цените на електроенергията високо напрежение бяха либерализирани през 2008 и Националната електрическа компания веднага, без консултации с клиентите й, както бе задължена от гръцкия регулаторен орган РАЕ, наложи увеличение от 10%. Същото нещо се получи при либерализацията на пазара на енергията средно напрежение през февруари 2008, като и там Компанията увеличи цените с 20%.

Според бизнеса обаче «за изключително високата цена, която плащат не е виновна само Националната електрическа компания».

От 2010 бяха наложени редица данъци върху вече увеличените цени на тока, за да бъдат запушени дупките в бюджета и дефицита в енергийната система.

По-конкретно, високото напрежение плаща Специален данък потребление в размер на 2,5 евро, такса ВЕИ – 3,5 евро, такса въглероден диоксид – 3,5 евро и за комунални услуги – 4 евро. При средното напрежение налозите са двойни – за специалния данък се плащат 5 евро, за такса ВЕИ – 8 евро, за такса въглероден диоксид – 5 евро и за комунални услуги – 7,5 евро.

Според изследване на Асоциацията на индустриалните енергийни потребители, годишната печалба на държавата от тези извънредни данъци възлиза на 50 - 60 милиона евро.

Срещу тази сума, в съчетание с високите цени на Националната електрическа компания, тежката промишленост в Гърция губи своята конкурентоспособност, намалява производителността си, орязва заплати и съкращава работници.

Отговорът на Националната електрическа компания

От пресслужбата на Националната електрическа компания последва незабавен отговор на обвиненията на Асоциацията на индустриалните енергийни потребители. Компанията твърди, че новите сметки са продукт на преговори и повтаря, че при цените на енергията средно напрежение намалението е значително.

По-конкретно в съобщението се казва:

«Във връзка със съобщението на Асоциацията на индустриалните енергийни потребители относно новите по-ниски сметки за електроенергията средно и високо напрежение, предложени от Националната електрическа компания, бихме искали да подчертаем и припомним, че:

·    Общата цена на тока се образува от цени, определени от Националната електрическа компания (конкурентни) и от цени, регулирани от държавата, както и от данъци и такси.

·   Новите цени бяха формирани след многократни преговори, така че да отразяват нуждите на отделните браншове.

·    Веднага щом условията го позволиха Националната електрическа компания пристъпи към предлагането на нови по-ниски цени, които влизат в сила със задна дата от 1. 1. 2013.

Категории: Национална електрическа компания нови цени индустриални предприятия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus