Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо ще гласувам за Златна зора

03 Май 2012 / 21:05:21  Анастасия Балездрова
2099 прочитания

Според последните социологически проучвания крайнодясната партия Златна зора, чиито членове отправят хитлеристки поздрави и бият по-тъмните по цвят обитатели на центъра на Атина ще успее да влезе в гръцкия парламент. В GRReporter решихме да се свържем с един от хората, които ще спомогнат този сценарий да се осъществи за страх и ужас на гръцкото общество.

Това, че повечето от тях ще гласуват за Златна зора за първи път не е новина. Но констатацията, че тези довчерашни гласоподаватели на двете основни партии се обръщат към най-крайното от крайното дясно пространство, само за да накажат досегашната политическа система е смазваща.

Василис е един образован мъж на 46 години, не е женен и има успешен собствен бизнес. Той е решен да гласува за Златна зора и дори изрази убеждението си, че партията ще успее да влезе в парламента, след като спечели над 4,5 на сто от гласовете.

„Личното ми мнение е, че много от хората, които ще гласуваме за Златна зора в неделя сме притеснени, засрамени и предадени. Не вярваме в това, което изразява тази партия, откакто се помним. Принудиха ни да стигнем до това положение. Сега няма какво да очакваме от хората, които ни управляваха през всичките тези години. Затова смятам, че повечето от хората се обръщат към крайни партии, една от които е Златна зора. Не сме нито расисти, нито неонацисти, нито монархисти, нито почитатели на военната хунта. Мисля, че не сме нищо повече от разгневени и предадени хора. Знам, че финансовите ни проблеми няма да бъдат решени от Златна зора, нито се очаква тя да управлява. Това е просто една нова тенденция, която искам да подкрепя, защото искам да се появи нещо крайно”.

На въпроса ми по какъв начин смята, че Златна зора може да спомогне за подобряването на ситуацията в Гърция, Василис каза, че така или иначе не очаква особено подобрение. „Това, което очаквам е депутатите от Златна зора буквално да нахлуят в парламента и да бъдат гласът на крайността. Аз съм за този краен глас. Не искам вече тази парадемокрация, която съществува в парламента и обществото през всичките тези години. Сега искам нещо крайно, което да „размъти водата” и не вярвам, че съществува друга партия, която да иска и в крайна сметка да направи това.

Според него разтърсването на обществото няма да се ограничи само между стените на парламента. „Смятам, че една част от него ще се изрази в упражняването на насилие, както и че то ще се съпровожда от одобрението на много хора. Това насилие ще придобие формата на лавина и със сигурност първите, които ще пострадат ще бъдат нелегалните имигранти”. Василис сподели, че това вече е факт в голяма степен. „Членове на Златна зора биват използвани от собственици на магазини, заведения, от жители на квартали, които искат да изгонят нелегалните имигранти от там”.

След като това вече се случва, защо е необходимо да влязат и в парламента? „Мисля, че това е една общоевропейска тенденция, която със сигурност ще се разпространите през следващите поне четири години. Това ще бъде крайнодясната страна на Европа. Аз смятам, че тя постепенно трябва да започне да се показва на повърхността, защото действащата днес „демокрация”, която иска всички да сме еднакви не ми харесва. Искам тези хора да се върнат в страните си. Не бих искал да им се случи нищо лошо, но виждам, че ни пречат. Лично аз имам проблеми в работата си от нелегалните имигранти и във всички случаи нито ПАСОК, нито Нова демокрация са направили нещо, за да ми помогнат”.

Василис не смята, че някоя от останалите партии може да му предостави един по-креативен начин, за да изрази своето недоволство. „През всичките тези години политиците доказаха, че се интересуваха само за имиджа, джоба, познатите и партията си над всичко”.

Той отхвърля твърденията, че голяма част от членовете на Златна зора са нискообразовани. „Хората, които познавам аз са образовани. Те не участват в акции на улицата. Имат идеи, които са се формирали в тях с течение на времето, както се случва сега с мен. Всеки има право да гледа на нещата от своя собствен ъгъл. Много бих искал да видя реакциите, които ще последват, когато Златна зора успее да влезе в парламента. Защото е сигурно, че ще влезе. Затова и се отправят всички тези нападки, че са неонацисти, привърженици на хунтата или краля и т.н. Златна зора не ме изразява, но е единствената партия, която ме въодушевява”.

Василис е убеден, че присъствието на конкретната партия в парламента няма да спомогне по никакъв начин за решаването на икономическия проблем на Гърция. „Единствената полза от влизането й в парламента е, че то може да накара останалите партии, които ще участват в бъдещото коалиционно правителство да се замислят за някои неща. Ролята й няма да е значима в настоящия момент. Просто ще покаже на големите партии, че хората започват да реагират не само в начина, по който мислят, но и в своите действия”.

Категории: ОбществоПолитика избори Златна зора парламент краен глас насилие нелегални имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus