Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защитен чадър около големите финансови нарушители

18 Септември 2014 / 12:09:33  GRReporter
740 прочитания

Много известни гърци продължават да убягват от твърдата ръка на закона благодарение на протекции. Това заяви главният одитор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис по време на прослушването си пред комисията за институциите и прозрачността в гръцкия парламент.

„Наскоро бе гласуван закон, който освобождава от отговорност ръководствата на държавните компании. Зад него се крие амнистия, но аз не съм компетентен да кажа дали това е така или не. Като цяло съществува тенденция да се поставят пречки от бюрократичен и друг характер. Виждали ли сте някой известен да е бил осъден лесно? Съдилищата непрекъснато издават оневинителни нареждания. Аз не мога да ги обжалвам, нямам контрол върху наказателната част на случаите. В опитите, които правя да бъдат приведени под отговорност известни лица срещам пречки. Но не мога да цитирам имена”, посочи Ракиндзис пред членовете на комисията.

Той направи изявленията си дни след като директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви в интервю за Financial Times, че е била заплашвана от богати гръцки данъкоплатци, когато е говорила за укриването на данъци в Гърция.

Думите й предизвикаха бурни реакции в Гърция, в резултат на което прокурорът на Върховния съд започна разследване. Паралелно с това министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу изпрати писмо до фонда, в което призовава Лагард да предостави повече данни по случая.

Говорителят на МВФ потвърди, че писмото е било получено, но допълни, че самата Лагард не се намира в Ню Йорк и не е направила повече коментари по въпроса.  Според източници, на които се позовават гръцки медии изявленията й са били направени въз основа на „стари коментари” и „заплахи”, отправени чрез социалните мрежи и по пощата.

За двама от най-скандалните обвиняеми за финансова измама обаче криеницата с гръцките съдебни власти приключи в полза на правосъдието. От снощи обвинените за участие в източването на гръцката Пощенска каса Кириакос Гривеас и Анастасия Вацика се намират в Атина, а днес се очаква да се явят пред прокурора, който разследва скандалния случай около незаконно отпуснатите от банката кредити. Двамата съпрузи бяха заловени от британските власти в Лондон, но след това бяха освободени с ограничителни мерки. Съдебният процес относно екстрадирането им в Гърция започна през юли и въпреки усилията на адвоката им да попречи на екстрадирането им от Великобритания, съдът в Лондон постанови, че те не могат да продължат да се укриват там. Двамата пристигнаха на атинското летище на 17 септември и бяха предадени на намиращите се там полицаи. След това двойката бе откарана в ареста, където прекара нощта.

Гривеас и Вацика са обвинени в пряко съучастие в неправомерното изпълнение на професионалните задължения от страна на членове на ръководството на банката и в узаконяване на приходи от незаконни дейности. Според обвинителния акт през март и юли 2009 двойката е получила облигационен заем на стойност 17 милиона евро за новоучредената компания C&C International с основен предмет на дейност организирането на конференции и семинари, предимно в областта на медицината. Парите са били отпуснати веднага, без да бъдат поискани никакви гаранции.

В съдебната документация се посочва, че по-голямата част от сумата – около 15 милиона евро е била изтеглена от Гривеас и Вацика и е била използвана за откупуването на три техни компании в Кипър. В допълнение Пощенската каса съучредила заедно със компания C&C International компанията Postbank Green с предмет на дейност „зелено развитие”. През октомври 2010 новата компания получила кредит в размер на 2,5 милиона евро от Пощенска каса. Според резултатите от прокурорското разследване тези пари били разпределени в други фирми на Гривеас и Вацика.

Категории: ПолитикаКриминална хроника финансови нарушители главен одирот на държавната администрация Кристин Ларгард МВФ източване на Пощенска каса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus