Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Засекретените връзки между хунтата и САЩ пусна Wikileaks

10 Април 2013 / 19:04:36  GRReporter
979 прочитания

Поредните разкрития на Wikileaks дадоха нова светлина на отношенията на гръцката хунта със САЩ по време на диктаторския режим през 60-те и 70-те години на миналия век. Според разкритията публикувани в Та неа тогавашният посланик в Атина Хенри Таска определя диктатора Георгиос Пападопулос като нерешителен и човек, който отлага прилагането на наложителни действия. В писмо до представителя на конгреса Уейн Хейс, американският посланик обяснява, че е искал контакт с Пападопулос в продължение на месеци, преди да се срещне него на 15-ти май 1973.

Преди години американските тайни служби разкриха само част от кореспонденцията си с гръцкия диктаторски режим, предава гръцката медия. Според тях историята е представена едностранно и тенденциозно, за да се даде нужната нагласа на масите. Сега гръцките медии с помощта на специалното приложение на Wikileaks за откриване документи, регистрирани като секретни публикуваха част от телеграмите със засекретени досега заглавия. Те гласят: "Устното послание на посланика към Йоанидис" през март 1974 (1974ATHENS048076) и "Възможна е появата на нов лидер Димитриос Йоанидис - Някои страхове" с дата 26 ноември 1973 (1973ATHENS08297).

Няколко месеца след като посланикът споделя мнението си за Пападопулос с Уейн Хейс (телеграма 1973STATE093117), Таска коментира отново ситуацията. Пападопулос вече е паднал от власт, след преврата на Йоанидис. В телеграма (1973STATE234048), която Кисинджър е получил от посолството в Атина се казва, че най-голямата слабост на Пападопулос е била неговата "нерешителност". “Той избягва конфронтацията на всяка цена. Колеба се, дори когато знаеше, че генерал Йоанидис е заплаха за бъдещето му. Отказва да предприеме действия, за да се изправи срещу него и да го извади от атинска сцена” се казва в телеграмата, цитирана от Неа.

Американският посланик определя Димитрис Йоанидис като “краен” и човек, който се свързва с “картините на мъченията и жестокостите по време на диктатурата на Пападопулос”. Таска разпознава, че най-големият интерес на САЩ остава възможността всички самозвани лидери в Гърция да продължат да поддържат американската линия, като междувременно САЩ се опитва да прокара идеята, че трябва да се проведат и демократични избори в страната.

Дипломатическият корпус на САЩ е наблюдавал отблизо коментарите в международната преса за развитията в Гърция. На първи юли 1973 британският журналист Чарлз Фолей оповестява в “Observer”, че Георгиос Пападопулос е бил участник в гръцките батальони (Τάγματα Ασφαλείας), подчинени на нацистите по време на Втората световна война. Тези батальони са били създадени само от гръцки граждани, които са били симпатизанти на германските окупатори. Техните членове са изпълнявали заповеди на германските войски и са останали в историята на Гърция с проявата на особена жестокост към съгражданите си. 

Посланикът на САЩ в Лондон реагира незабавно на написаното от Фолей. В телеграма до главния щаб той описва журналиста като безмозъчен, а данните за Пападопулос като смесица между клюки и фантазия.

В друга телеграма (1974STATE189755), която се отнася за интервю на Хенри Таска за «Newsweek» се споменава, че американският посланик е поръчал специално на журналиста да му зададе въпрос дали ЦРУ има контрол над Йоанидис. Отговорът на дипломата е бил: “Ако САЩ имаше възможност да избере един лидер – която няма – смятате, че щяха да изберат Йоанидис? Нека да сме малко по-сериозни!”. В телеграмата си относно интервюто, дипломатът казва, че се надява тази публикация да помогне преодоляването на някои схващания за американската политика в Гърция. На следващата година посланикът на САЩ в Атина определя изправянето на Йоанидис пред съда като полезно. Той предупреждава американското външно министерство да бъде внимателно, защото в Гърция вървят сценарии, според които САЩ е в основата на идването на хунтата и на преврата в Кипър.

Категории: Политика хунта Гърция ЦРУ преврат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus