Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Запор на банковите влогове за задължения към държавата

19 Октомври 2013 / 12:10:19  GRReporter
1160 прочитания

Експресно отваряне на банковите влогове на данъкоплатци, които се разследват за укриване на данъци и пране на мръсни пари, както и електронен запор на банкови влогове за длъжниците към държавата предвижда законопроект на Министерството на финансите, който ще бъде внесен в парламента в понеделник.

Разпоредбите на законопроекта слагат край на забавянето и препятствията, съществуващи днес при вдигането на банковата тайна и позволяват свързването на службите за данъчни проверки с банките. Банките ще са задължени да отговарят незабавно, в рамките на 24 часа на исканията, внесени по електронен път от одиторите за отваряне на банковите сметки на проверяваните данъкоплатци. По този начин механизмът на контрол ще има по-бърз достъп до банковите сметки на заподозрените за укриване на данъци, корупция, пренасяне и пране на мръсни пари, както и за незаконно забогатяване.

Законопроектът

Планът ще се задейства до края на месеца с въвеждането на Регистър на банковите сметки (Central Bank Registry), чрез който ще бъдат свързани информационните системи на проверяващите и на банките.  Всички системи на Службата за борба с икономическите престъпления, на данъчните служби и на контролните служи за проверка на банковите сметки на данъкоплатците ще бъдат внасяни по електронен път в банките. Банките ще са задължени да отговорят до следващия ден, като изпратят по електронен път всички данни, които са поискани. По този начин кръстосаната проверка на данните и данъчната проверка ще бъдат извършвани по-бързо.

До днес Службата за борба с икономическите престъпления  е поискала отварянето на повече от 5000 банкови сметки, но дори и половината от тях не са отворени. Представители на Службата обвиняват банките в нежелание и небрежност към исканията и както казват, за да се отворят банковите сметки на лицата, които са проверявани за укриване на данъци и икономически престъпления, може да бъдат необходими от 8 месеца до 1 година.

През втория етап, електронната връзка на службите на Министерството на финансите с банките ще позволи да се проследява движението на банковите сметки на всички данъкоплатци в реално време, така че във всеки един момент преводите на значителни суми, които са съмнителни, да бъдат проверявани незабавно.

Електронните влогове

Успоредно с незабавното вдигане на  банковата тайна идват и електронните влогове. Министерството на финансите  използва средствата на новите технологии за преминаването  на влоговете на длъжниците към държавата в трети страни или кредитни институции.Всички нареждания за запор на сметките или на имущество в полза на трети страни се извършва по електронен път.  По този начин Министерството на финансите се опитва да ограничи  процедурата по налагане на запор и главно да защити интересите на гръцката държава.

Според законодателството не се разрешава налагането на запор на заплати, пенсии или осигурителни помощи, ако тази сума след изваждане на задължителните вноски е до 1000 евро месечно. Тоест, ако заплатата надвишава сумата от 1000 евро, включително и случаите, когато длъжникът получава заплата от повече от 1 институция,се взема предвид общата сума  и се позволява запор на 25% от нея, като остатъкът не може да е под 1000 евро месечно.

Лихви на влоговете

 До понеделник се очаква в парламента да бъде внесена законова разпоредба, която ще определя задължителното вписване в данъчните декларации на приходите от лихви по влогове за суми над 250 евро. Необходимостта от промяна на законодателството за приходите от лихви над 250 евро забавя и внасянето на тазгодишните данъчни декларации, което вероятно ще стане до края на юли. Според информациите големите банки са изпратили на Министерството на финансите електронен архив с данните на 900 000 данъкоплатци, които имат лихви над 250 евро. Четирите най-големи банки притежават над 90% от влоговете с лихви над тази сума.

Освен това, до края на месеца нарежданията на данъчните за осъществяване на данъчни проверки ще излизат по електронен път. По този начин се ускоряват процедурите, намалява се времето за информиране на проверителите и на проверяваните и успоредно с това се осигурява  по-голяма прозрачност. Всички данни от проверките ще се публикуват по електронен път.

 

Категории: Министерство на финансите данъчни проверки влогове запор длъжници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus