Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заподозрян за руски шпионин се изплъзна на кипърската полиция

01 Юли 2010 / 11:07:50  GRReporter
1694 прочитания

54-годишен гръко-канадец, който беше арестуван в Кипър по заповед на Интерпол като 11-ия човек от група, която е обвинена в шпионаж в САЩ, изчезна без да остави никаква следа. Счита се, че той е касиерът на групата и в момента е обявен за издирване.

Робърт Кристофър Мецос с канадски паспорт е живеел в хотел в Ларнака в Кипър и е обвинен в шпионаж в САЩ. Той е бил арестуван на летището в Ларнака във вторник сутринта, след като Интерпол е уведомила кипърската полиция. 54-годишният мъж е бил задържан на летището, където е очаквал полета си за Будапеща. На контрола на паспортите полицаите установили, че името му е в списъка на хора, на които им е забранено да излизат от Република Кипър и са го заловили.

От Интерпол в събота са изпратили международна заповед за арестуването на Робърт Кристофър Мецос по искане на САЩ, където е трябвало да се яви в съда на Ню Йорк с обвинение в шпионаж в полза на Русия и за пране на пари на стойност около 40 000 долара. Той е трябвало да бъде екстрадиран за Америка в момент, когато останалите десетима от групата са били на разпит в САЩ.

Арестуваният е бил изправен пред съда на Ларнака, където е поискано задържането му за 30 дни, докато пристигнат в Кипър официалните документи от Вашингтон. След това министърът на правосъдието и обществения ред на Кипър е трябвало да подпише процедурата за изпращането на Мецос в Ню Йорк. Но адвокатът на заподозрения шпионин успял да убеди съда да го остави на свобода под гаранция в размер на 20 000 долара и със задължението да предаде пътническите си документи и да се явява всеки ден пред централното полицейско управление в Ларнака.

Късно вчера вечерта арестуваният е изчезнал от хотела. Той е заплатил гаранцията си и е предал пътническите си документи, за да бъде пуснат на свобода при ограничени условия като е трябвало днес сутринта да се яви да подпише пред полицейското управление. Но това не се е случило! Според властите на Кипър обвиненият в шпионаж вероятно е избягал към турско-кипърската страна на острова или е заминал с ферибот към Латакия в Сирия.

Мецос е пристигнал в Кипър на 17 юни и е останал в курортен хотел заедно с високо момиче, което вероятно е била рускиня или българка доста по-млада от него. Жената на около 28-годишна възраст е била постоянно с него, пише Гардиън. Според властите Мецос е касиерът на групата от заловени шпиони, тъй като това което е правел е било да разнася пари на членовете на групата. Според хипотезите Мецос е получил от руски агент парична сума, която е заровил в парк в Северна Вирджиния, където други заловени от групата са отишли по-късно и са изровили парите.

Според разследването руските шпиони са използвали фалшиви документи от 1990 г. и се счита, че са публикували снимки в интернет, които са съдържали тайни кодове. Те са си препращали и текстове написани със „симпатично” мастило, за да комуникират помежду си. Обвиненията срещу тях са за шпионаж и пране на мръсни пари, за което могат да бъдат осъдени на пет и двадесет години съответно.

Международните новинарски агенции коментираха остро гафа на кипърската полиция и решението заподозреният за шпионаж Мецос да бъде оставен на свобода под гаранция и със задължението да се подписва всеки ден в полицията. В статия на Associated Press се казва, че ФБР и американското министерство не сак коментирали случая, но се отбелязва, че ФБР цели десет години е събирало информация, а пък недомлъвката е, че кипърската полиция не е отдала необходимото значение.

 

Категории: АктуалноКипършпиони
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus