Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започват постоянни заседания в парламента за реформите в пенсионно-осигурителната система

28 Юни 2010 / 12:06:44  GRReporter
1518 прочитания

Министър-председателят Георгиос Папандреу иска да демонстрира на кредиторите от „тройката”, че Меморандумът се спазва. В същото време цели да обедини вътрешността на партията си, тъй като в ПАСОК все повече се чуват гласове против политиката на правителството, прицелвайки се най-вече срещу реформите в пенсионно-осигурителната система и трудовите отношения.

В следващите десет дни правителството ще направи опит да вкара икономическия и политически живот в релси като организира заседания, на които депутатите ще могат да изразят всичките си възражения и да говорят с ключовите министри. Премиерът ще се опита да убеди депутатите, че ако не бъде гласуван проектозаконът, няма да могат да бъдат изплатени пенсиите и заплатите.

Министър-председателят все още не е отговорил дали ще наложи партийна дисциплина и дали ще придаде характер на „вот на доверие” на гласуването на пенсионно-осигурителната реформа. Неговите близки сътрудници отхвърлят категорично сценария, че съществува заплаха за предизвикване на избори. Във вторник заседава политическия съвет в присъствието на министрите на заетостта Андрес Ловердос и на финансите Георгиос Папаконстантину, които ще отговорят на върпоси на членовете на висшия ръковеден орган за пенсионно-осигурителната реформа, за трудовите отношения и за изравняването на възрастовите граници.

Впоследствие ще се проведе заседание и на парламентарната група на ПАСОК, за да се отприщи на него недоволството на депутатите от политиката на правителството. На него премиерът ще се опита да ги обвърже политически и психологически като отбележи, че ако не се изпълнят точките по меморандума държавата няма да има пари за пенсии и заплати. Което не означава, че всички промени са наложени от „тройката”, тъй като е известна позицията на Георгиос Папандреу, че страната от дълго време има нужда от реформи.

Утрешният ден е обявен от синдикатите за 24-часова стачка на служителите от държавния и частния сектор и ще се проведе голям митинг-демонстрация. За политиците и обществото утрешният ден е тест – заради напрежението, което съществува след терористичния удар срещу министъра на защита на гражданите, заради намеренията на все повече млади хора да се включат в крайно действащи групировки. Но пък залогът за министър-председателя, който избра да тръгне по трудния път е, че в скоро време ще си проличат резултати, които ще възвърнат доверието към политическата система и ще променят условията в страната.

От своя страна стратегията на Нова демокрация е страната да се отърве от Меморандума за икономиката, подчерта лидерът на НД Андонис Самарас по време на речта си за приключването на Осмия редовен конгрес на партията, където обвини правителството, че е „предало ключовете на страната като е подписало Меморандума, който води до затворен кръг на рецесия и на разруха”.

 

Категории: Актуално пенсии заплати реформи правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus