Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започнаха срещите с тройката

03 Март 2013 / 19:03:52  GRReporter
1209 прочитания

Девет въпроса съдържаше дневният ред на първото заседание на икономическото ръководство с ръководителите на тройката, която се проведе днес. Горещата тема за съкращенията на работещи се очаква да бъде обсъдена  утре по време на срещата на ръководителите на тройката с министъра на административната реформа Андонис Манитакис.

Според високопоставен служител на Министерството на финансите днешната дискусия е засягала всички теми, тъй като представителите на кредиторите нямат още ясна представа за положението. Същият източник отбеляза, че темите, поставени от икономическото ръководство към Матиас Морс (от Европейската комисия), Клаус Мазух (от Европейската централна банка) и Марк Фланаган (от Международния валутен фонд, който замества Пол Томсен) са:

1. Оценка за тазгодишния бюджет, въпреки факта, че данните се отнасят само до първия месец на годината.

2. Оценка за развитието на макроикономическите параметри на гръцката икономика през 2013 г.

3. Янис Стурнарас постави въпроса увеличаването и справянето с безработицата, а представителите на тройката отдават особено голямо значение на този въпрос. Беше обсъдено доколко биха могли да бъдат предприети действия за ограничаването й без да се засягат държавните цели. 

4. Структурните промени. Тройката настоява на освобождаване на затворените професии, на промени в сектора на енергетиката, на реформи в начина на функциониране на правосъдието и др.

5. Изпълнение на изискванията за превеждането на следващата вноска през март в размер на 2,8 милиарда евро. От критично значение за това е прилагането на новите щатни таблици на министерствата. Те засягат около 60 000 служители и правителството трябва да реши как ще използва тези служители след намаляването на структурите на министерствата. Освен това то ще трябва да представи програма за начина, по който ще бъде приложена програмата за служители на разположение  до края на 2014. Проблемът за уволненията не беше обсъждан на днешното заседание, тъй като ще е основна тема на утрешната среща на тройката с Манитакис. Министърът на административната реформа ще представи данните за намаляването на броя на държавните служители (последните данни показват, че от началото на 2010 до края на 2012 са напуснали повече от 80 000 служители, както и аргументацията на правителството да не се правят повече уволнения).

6. Данъчната администрация. Икономическото ръководство обсъди проблема за промяна на механизма на събиране на данъците с представителите на тройката – как ще функционира новият Генерален секретариат за приходите, степента му на независимост (тройката натиска за пълната му независимост) и дали задълженията, които вече е поела са достатъчни. Високопоставен служител на икономическото ръководство отбеляза, че са разменени мнения за това коя част от данъчната политика трябва да се осъществява от Министерството на финансите  и коя от новия секретариат. Стана ясно, че тройката няма ясна представа за дейността на Службата за разследване на икономическите престъпления.

7. Приватизация. Макар че не беше главната тема на заседанието, представителите на тройката заявиха, че са осведомени за програмата за приватизация и отложиха дискусията за следващата среща, когато ще имат по-голяма информация.

 8. Рекапитализация на банките. Капиталите са на разположение, но има много отворени въпроси – дали банките ще успеят да покрият 10% от увеличаването на акционерния капитал от собственици, дали ще бъдат включени в програмата за рекапитализация на „лошите” банки. Има закъснение на рекапитализацията на банковата система, както става ясно.

 9. Мерки, които не са довели до очакваните резултати. Гръцката страна постави темата за  безрезултатността на някои мерки, които се прилагат и същевременно предизвикват проблеми на обществото. Според информациите, правителството ще търси промяна на ДДС за хотелите и на специалния потребителски данък върху петролните продукти

Представителите на тройката  освен с Манитакис утре, ще се срещнат и с други министри през седмицата, а в края на седмицата (вероятно в четвъртък) ще се срещнат и с премиера Андонис Самарас. В сряда ще имат ново заседание с Янис Стурнарас, а той самият утре ще участва в Еврогрупата, а във вторник в Ecofin. Там се очаква да бъде оказан натиск за уволненията.

Категории: Тройка бюджет рекапитализация приватизация проверка безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus