Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започнаха фермерските блокади

16 Януари 2010 / 18:01:34  GRReporter
919 прочитания

Едва 24 часа минаха от началото на фермерските протести и не закъсняха и блокадите по пътищата. Най-тежко е положението по магистралата Атина-Солун, където фермерските блокади, комбинирани със затворения заради свлачища проход Темби значително увеличиха времетраенето на придвижването между двата най-големи гръцки градове. В каквато и посока да са се запътили шофьорите, те трябва да са търпеливи и да очакват големи закъснения. При блокираните участъци движението се извършва по обиколни пътища, а пътната полиция е на място, за да улеснява трафика.

            В събота, 16 януари, след обед, блокади има на пътните възли при Кастро и Аламана в областта Виотия, при Кердлилиу край Серес  и при Хрисуполис край Кавала. По-рано през деня фермерите решиха да отложат засега блокадата на шосето Солун-Серес. Около 50 трактори на производители на маслини се намират в готовност по пътя Солун-Неа Мудания. Трактори са се разположили и на магистралата Егнатия в близост до Кастория и край граничните пунктове Дойран с Македония и Промахонас с България. В областта Еврос селските стопани са разположили машините си край други два гранични пункта – Орменион с България и Кипон с Турция, а също и в местността Корнофолия. Утре, неделя ще решават дали и там да започнат блокади.

Отново утре, неделя, 17.01.се събират селски стопани от Преспа на митницата при Кристалопигис. От понеделник се задействат и фермерите в Лариса и в областта Тесалия. Част от тях, които симпатизират на Комунистическата партия на Гърция ще излязат на пътния възел при Никис с намерението да затворят пътя, което означава още по-големи задръствания за пътуващите през прохода Темби. В сряда започват протеста си и фермерите от Темби, които до момента не са обявили точно намеренията си.
            Министърът на аграрното развитие Катерина Бадзели, която е на посещение в района заяви, че вратите на министерството й са отворени за диалог, но е изключено да бъдат удовлетворени всички искания на земеделците.

 

Категории: АктуалноОбщество селски протести блокади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus