Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започна сезонът на пожарите, загина един пожарникар

21 Юни 2012 / 14:06:48  GRReporter
822 прочитания

С пожари започна за пореден път жаркото гръцко лято. Пожарникарите успяха да ограничат огромния пожар в района на Елевсина и Аспропиргос до Атина, който гори от вчера. По време на потушаването му един 28-годишен младеж, шофьор на регионалния директор на Противопожарната служба в област Атика внезапоно се почуствал зле. Той бил откаран незабавно в болница, където въпреки усилията на лекарите починал. Като причина било установено спиране на сърдечната дейност.

Общио трима пожарникари са получили леки обгаряния, двама от тях в пожара на остров Саламина и един – в Аспропиргос.

Пожарът започна в сряда, малко след 14:30 и се разпространи много бързо от силния вятър, който духаше в района. Един от фронтовете дори заплаши военното летище в Елевсина. Благодарение на усилията на пожарникарите и персонала огънят не успя да достигне до вътрешността на летището.

От съображения за сигурност от пътна полиция блокираха движението по булевард НАТО в посока от Триасио към Атина. На конкретния огнен фронт се борят 80 пожарникари с 40 пожарни коли, 77 доброволци и осем общински коли. В гасенето участват седем самолети и един хеликоптер.

Продължават да горят горски райони на остров Саламина, където огънят достигна и нанесе щети и на жилищни сгради, но пожарът е вече под контрол. Подобно е положението и в района на Тризина в североизточната част на Пелопонес срещу остров Порос.

Пожарникарите овладяха и пожарите в района на Каратона до Навплио, в местността Просилио в област Беотия и в района на селата Стефани и Калогерико до Коринт.

В ранния следобед избухнаха още два горски пожара в област Ахаия и до Тива, без да заплашват населени места. 

Според Гражданска защита опасността от нови пожари остава особено висока и днес. Те я оценяват с 4 по петобалната таблица за района на остров Евия, както и за цялата територия на област Атика.

От службата призовават гражданите да избягват да предприемат действия, които биха могли да предизвикат пожар, като хвърляне на неизгасени цигари, горене на сухи треви и използване на електрожени и други подобни уреди. 

Категории: Пожари военно летище Елевсина огнени фронтове пожарникари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus