Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Западна Украйна ще бъде икономически слаба и пронацистка държава

24 Февруари 2014 / 18:02:14  Анастасия Балездрова
2055 прочитания

В момент, когато разделението на Украйна е по-близко от всякога големите сили в региона и света – Европейският съюз, Русия и САЩ се обявяват открито срещу тази развръзка на конфликта. В същото време източните и южните региони на страната се обявиха категорично срещу протестите, докато в Крим се появиха и някои поддръжници на събитията в Киев.

За развитието на конфликта, противопоставените страни, главните играчи на политическата сцена и крайната развръзка GRReporter разговаря с журналиста Димитрис Триандафилидис. Той е завършил Киевския държавен унверситет и наред с публицистичната си дейност е преводач от руски език.

Димитрис Триандафилидис в Киев

Ситуацията в Украйна

Страната има на разположение само няколко часа, за да избегне една генерализирана гражданска война, но не съм никак сигурен, че ще успее да го направи. Това зависи от истинските главни лица на кризата, които вчера най-после излязоха на преден план. Говоря за “Десния сектор”. Това е фронталната организация на украинските националисти и неонацисти, които са разположени от региона на Карпатите до централната част на страната. Лидерът им е 40-годишният Дмитрий Ярош. Тези хора вече обявиха, че няма да предадат оръжията си до края на украинската революция. Те обозначават този край с изпращането на всички политици в затвора. Обявиха също, че ще забранят използването на руския език, ще закрият малкото останали училища, където се преподава на руски.

снимка: Reuters/ Maks Levin

От друга страна южните региони на Украйна – Одеса, Херсон и Крим, където живеят рускоговорящи, както ги наричат сега, но на практика хора от руски произход обявиха, че която област иска да се приобщи към Европейския съюз е свободна да го направи, стига планът да не включва и Крим. Местният парламент обяви това преди седмица, а вчера потвърди това свое решение. Същото важи в повечето южни региони в Украйна, където живее руско население. Там единственият проблем са татарите – една малка етническа група, която си сътрудничи с украинските националисти. Тяхната цел е откъсването на Крим от Украйна и приобщаването му към Турция. Много от тях наскоро участваха във войната в Сирия на страната на муджахедините.

Освен това вече се появиха и първите сведения за наличието на лагери за обучение на националистите - екстремисти в Карпатите. За тях е известно, че са организирани в 100 – членни отряди по примера на римските легиони. Например “отряд 23” контролира и провежда военни действия на площад Майдана в Киев. В неделя вечерта бе арестуван снайперист, който стрелял и срещу полицията, и срещу протестиращите.

Как биха могли да обяснят тези факти всички онези, които твърдят, че украинците се делят на русофили и привърженици на Европейския съюз? Методиката на този анализ е погрешна.

Сценариите за решаването на кризата

Аз смятам, че в момента интересите на двамата силни играчи в региона – Европейският съюз и Русия съвпадат. Сценарият за разделение на Западна и Източна Украйна не е в полза на никого. Ако в западната част на Украйна се създаде държава тя ще е 10 пъти по-бедна от съседната й Полша, ще има крайнодясно – нацистко правителство и нулева индустриална инфраструктура. Това ще бъде кошмарно за Европейския съюз.

В същото време централната и източната част на Украйна, които ще са в руската сфера на влияние ще бъде една нестабилна област с изключително важно значение за отбраната на Русия. Не бива да забравяме, че в Крим се намират двете най-големи руски военноморски бази. Те подсигуряват излаза на Русия към Средиземно море, особено след като Москва възстанови управлението на военноморските си сили в Средиземно море след 25-годишно прекъсване. Страната разполага с 20 големи бойни кораба, които пристигнаха в Средиземно море по време на кризата в Сирия.

Според мен кризата беше предизвикана от САЩ. В опита си да прекъснат опитите на Русия да създаде един митнически съюз като първоначална структура за бъдещото създаване на Евразийски съюз по подобие на Европейския причиниха кризата в Украйна. САЩ се опитаха да придобият геостратегическо надмощие. Успяха донякъде, но в същото време спомогнаха за появата на източноевропейския Хитлер. Защото става дума точно за това. Ярош не ги крие. Той говори за държава, която ще е основана на правото на кръвта, на “чистотата” на украинския народ, на употребата само на украинския език. И всичко това в една държава, която е една мозайка от етноси.

Виктор Янукович, Юлия Тимошенко и групировката "Десен сектор"

Той беше представител на корумпирания елит и на негово място идва една друга негова представителка – Юлия Тимошенко. Не съществува никаква вероятност от завръщане на Янукович. Той или се крие някъде в източната част на Украйна или вече е преминал в Беларус, където ще прекара следващите години с парите, които е придобил по незаконен начин. Неговият син беше най-големият мафиот в Украйна. Възможно ли е един зъболекар като него да спечели всички държавни поръчки на страната за 2013?

снимка: Reuters/ Vasily Fedosenko

Колкото до Тимошенко, през 1989 тя беше една обикновена счетоводителка, а през 1995 се сдоби с петата по големина енергийна компания в региона между Карпатите и Беринговия пролив. Единият въпрос, свързан с нея е как така е успяла да спечели толкова пари, за да откупи такава компания?

Категории: Политика Украйна криза Европейски съюз Русия Юлия Тимошенко Десен сектор националисти неонацисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus