Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Замразяват данъчните оценки на недвижимите имоти

11 Юли 2012 / 17:07:25  Виктория Миндова
1112 прочитания

Кризата изравни пазарните цени на недвижимите имоти с данъчните оценки, поради което най-вероятно няма да се наложи ново повишаване на данъчната им стойност, заяви заместник-министърът на финансите Георгриос Мавраганис на първата си среща с журналисти. Това се разчете като добра новина от представителите на сектора, които негодуваха доскоро за неадекватното повишение на данъчните оценки на недвижимата собственост в период на криза на пазара на имоти в Гърция. “Стойностите на пазара са се адаптирали и следователно няма нужда от по-нататъшни намеси”, обясни заместник-министърът, който ще се занимава главно с темите на данъчната политика в правителството на Андонис Самарас.

Въпреки доброто желание на новият заместник финансов министър, решението за замразяване на данъчните стойности на недвижимата собственост трябва да се обсъди с надзорната тройка от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд. Това е мярка, която е заложена в договора за финансова помощ и подлежи на обсъждане преди окончателно бъде отменена.

Мавраганис обяви, че Гърция ще има нова данъчна система през 2013. Първият вариант на поредния законопроект за реформа на данъчната система ще бъде готов през септември. Заместник-министърът обеща, че той няма да бъде внесен за гласуване преди да е обсъден с останалите политически партньори на правителството и опозицията. Подобно на неговите предшественици, той обеща, че данъчната система ще стане по-лесна, по-прозрачна и и по-ефективна след промените на новата власт. Следващата година ще влезе в действие и регистър на собствеността за всички физически лица в Гърция. Той ще стане основен източник на информация за движението на средства. Ако декларираните активи и банкови наличия не съвпаднат с приходите на физическото лице, ще следва проверка.

Една от първите задачи на Мавраганис бе да се срещне с ръководителите на 36-те най-големи районни данъчни управления, които събират около 80% от общите приходи от данъци в страната. За първите шест месеца на годината разликата между планираното и постигнатото в събирането на данъците е 1,4 милиарда евро. Според данните на финансовото министерство текущия дефицит е 3,15 милиарда евро, а общият бюджетен дефицит е 12,3 милиарда евро. Данъчните специалисти обясняват, че задълбочаващата рецесия затруднява събирането на данъци. Данъкоплатците нямат възможност да покрият натрупаните задължения към държавата, а свиващата се икономика затруднява допълнително постигането на бюджетните цели. Общо приходите в държавната хазна не надвишават 23,4 милиарда евро, което с около 1,4 милиарда по-малко от заложеното в началото на годината.

Свой дял в ниското ниво на държавните приходи играе отсрочката, която финансовото министерство даде за внасянето на данъчните декларации за 2011. Крайният срок засега е 16 юли, но някои анализатори не изключват да има още една отстъпка, преди да приключи приемането на данъчните декларации.

Един начин за подобряването на приходите е борбата с търговията на черно, която в Гърция е достигнала рекордни нива. Оборотът на нелегалната търговия е около 20 милиарда евро, казва ръководителят на данъчната полиция в Солун Димитрис Мавридис. Стоките-имитации на оригинални марки се внасят главно от Италия, Турция и България, казва данъчния. Те са широко разпространени на пазара, а внасянето им в страна става най-често чрез укриването има в превози със скрити кабини, които декларират внос на друга стока. Мавридис е категоричен, че търговията на черно в страната не може да се унищожи, но с помощта на граничните власти и общинската полиция може да се намали до по-ниски нива.

Категории: ИкономикаПазари недвижими имоти Гърция данъчно облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus