Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заможни гърци инвестират в недвижими имоти в Източна Германия

24 Ноември 2014 / 12:11:38  GRReporter
1242 прочитания

В първата фаза на икономическата криза потокът от гърци, които искаха да се сдобият с имот в чужбина, като например в столицата на Великобритания или в някои големи градове в Германия бе повече от виден, пише гръцкият всекидневник Катимерини.

Днес обаче техният интерес е намалял осезаемо. Причините за това са три:  повишението на цените, голямата конкуренция от страна на други потенциални инвеститори и липсата на финансова ликвидност.

Според Павлос Анастасиадис от британската агенция за търсене на имоти за гръцки инвеститори Ellune Property, потокът от гърци – потенциални купувачи на имоти в Лондон е по-нисък от всеки друг път. В изявления за изданието той добавя още една към изброените три основни причини. „Отпускането на кредити с цел закупуване на имоти от страна на британските банки към всички потенциални купувачи от чужбина намаля. Банките въведоха много строги изисквания за кредитиране и отпускат жилищни заеми само на много добрите си клиенти и най-вече на онези, които се възползват от частното банкиране”. Това означава, че кредити се отпускат само на клиентите с много високи частни капитали.

Все пак някои от банките продължават да одобряват отпускането на кредити за отделни желаещи, но лихвите по заемите са изключително неблагоприятни. Тази политика е наложена от Централната банка на Великобритания с цел да се ограничи вероятността от прекомерно раздуване на пазара на имоти. Тя вече дава резултати – стремглавият растеж на цените на имотите в Лондон и значителните надценки останаха в миналото. „Всички прогнози говорят за нормализиране и стабилизиране на цените, въпреки сезонните промени. Лондон обаче продължава да е пазар, насочен към инвеститори от целия свят и е едно от най-сигурните убежища за инвестиции”, казва още Анастасиадис.

Затова и малкото останали гръцки инвеститори се насочват точно натам. Според Анастасиадис те се интересуват повече за кварталите извън центъра на Лондон, които се очаква да се развият икономически през следващите 5 – 10 години. Гърците, които се интересуват да инвестират са предимно работещи на свободна практика, като адвокати и лекари с капитали между 350 000 и 700 000 евро. Те търсят нетна годишна възвръщаемост от порядъка на 2,5 – 3 на сто.

Подобна е ситуацията и на германския пазар на недвижимо имущество, където цените са доста по-достъпни в сравнение с тези в Лондон. Според консултанта в кантората за недвижими имоти ImmoConsult Константинос Фолбах, конкуренцията с други потенциални купувачи е ограничила закупуването на имоти в големите градове в Германия от страна на гръцки инвеститори. В същото време, през последните години цените са се покачили значително, в резултат на което цената за ново жилище в Берлин е скочила от 2800 на 3200 евро/ кв.м., а в Мюнхен – от 3000 на 4000 евро/ кв.м.

„Във всички случаи, вече предлагаме на клиентите си апартаменти в градове в източната част на Германия като Дрезден и Лайпциг, където цените са много по-достъпни”, казва Фолбах пред Катимерини. Там цената за ново жилище е между 1700 и 1800 евро/ кв.м., докато за старо строителство – едва 700 евро/кв.м.

Категории: ИкономикаПазари заможни гърци имоти Лондон Източна Германия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus