Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заместник-министърът на заетостта подаде оставка

09 Юли 2012 / 13:07:42  GRReporter
893 прочитания

Заместник-министърът на заетостта Никос Николопулос подаде оставката си от кабинета на Андонис Самарас. Като основна причина за безславното напускане, Николопулос изтъква несъгласието си с правителствената програма, която залага в по-голяма степен на приватизацията и структурните реформи, отколкото на предоговарянето с кредиторите на мерките свързани с трудово-правните отношения в страната- ниво на заплатите, предстоящи съкращения и други намаления.

В отворено писмо до медиите Никос Николопулос заявява: “Искам да стане ясно, че единствена причина за оставката ми е личната убеденост, че въпросите за предоговарянето (на Меморандума за финансова помощ) с надзорната тройка и коригирането на очевидните несправедливости в трудовите отношения, пенсионното и общественото осигуряване трябваше открито да се сложат на масата от самото начало”. Бившият вече заместник-министър на труда обяснява, че мерките, които се налага да приложи са в противоречие с личните му убеждения и затова не може да изпълни поверените му задължения.

Според Меморандума за финансова помощ тази година правителството трябва да направи допълнителни съкращения на заплатите на специалните държавни служители като полиция, медицински персонал, военни и пожарникари, за да спести около 200 милиона до края на 2012 и още 400 милиона през 2013. Намаленията трябва да влязат в сила със задна дата от първи юли 2012 и ще са в размер приблизително от 12% от брутната заплата.

 Оставката на Никос Николопулос само ден след гласуването на доверие на новото правителство изпрати лош сигнал в чужбина. Нещата стават още по-трудни за Гърция, като се вземе предвид, че в идва в момент, когато новият финансо министър Янис Стурнарас е на първата си среща на Юрогруп. Той се е нагурбил с нелеката задача да убеди европейските министри на финансите, че въпреки всичките закъснения и пропуски, Гърция е решена да въведе договорените реформи.

Според информацията в Гръцките медии Николопулос е подал молба за оставка още в края на миналата седмица. Това не се е харесало на премиерът Андонис Самарас, който през уикенда трябваше да убеди народните представители и обществото, че правителствената програма е ефективна и ще даде резултат. “Представете си как би изглеждало, ако заместник-министърът на заетостта подаде оставка преди кабинета да получи вот на доверие от парламента?”, коментират политически лица.

Андонис Самарас поканил на среща министъра в оставка, за да обсъдят проблемите, които го безпокоят, но Николопулос. Явно бил твърдо решен, че оставането му на министерския пост ще е грешка. Отказът вбесил премиера, който намери веднага заместник на Никос Николопулос. Новият заместник-министър на труда и социалните грижи е Никос Панайотопулос, който по професия е адвокат и води дела във Върховния касационен съд. В края на деветдесетте години на миналия век е бил главен секретар и по-късно консултант към Съюза на индустриалците от източна Македония и Тракия, а през 2007 и през 2009 е избран за депутат от Нова Демокрация.

Категории: Политика оставка гръцки министър тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus