Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Замериха представителя на кредиторите с монети

05 Ноември 2013 / 17:11:31  GRReporter
1937 прочитания

След 38-дневно прекъсване преговорите между гръцкото правителство и представителите на кредиторите бяха подновени. В 12:00 членовете на надзорната Тройка Поул Томсен, Матиас Морс и Клаус Мазух преминаха прага на министерството на финансите, за да се срещнат с Янис Стурнарас и неговия екип.

Пристигането на представителя на Международния валутен фонд Поул Томсен бе епизодично, след като намиращ се пред ведомството гражданин хвърли срещу него шепа монети. Според очевидци част от тях стигнали до покрива на колата му, а останалите паднали на тротоара. Протестиращият бе отдалечен от полицаи и след проверка в близкия участък бе освободен.

Още по-голяма бе суматохата след края на срещата на надзорната Тройка с финансовия екип на гръцкото правителство. Тримата представители на кредиторите бяха изведени от мазето на министерството през „тайна” врата под защитата на полицейски сили. Докато влизаха в автомобилите си те бяха освиркани от разярени служители на министерството, които бяха заобиколили мястото и викаха гневни лозунги срещу тях.

Първата тема в дискусията са били дупката в бюджета за 2014 и приватизациите. Затова на срещата са присъствали също членовете на ръководството на Фонда за приватизации и съветникът на премиера Андонис Самарас, който отговаря за тези въпроси.

Срещата на Тройката с финансовия екип на гръцкото правителство бе прекъсната от протест в сградата на министерството. Преминали в режим на мобилност служители на министерството на развитието, което има офиси на 7-ия етаж слезли на 6-ия, където се провеждат срещите, за да протестират.

С високоговорител в ръце те извикали лозунги срещу членовете на Тройката, които приканили да си отидат с призива „Go home” и се опитали да влязат в залата на преговорите. Минути по-късно протестиращите били отблъснати от силите за сигурност отново към 7-ия етаж, където продължили да викат лозунгите си.

Новият кръг срещи продължават прекъснатите на 27 септември преговори между гръцкото правителство и представителите на кредиторите. Тогава разривът дойде с анулирането на срещата им с министъра на заетостта и социалното осигуряване Янис Вруцис.

С цел да бъде предотвратен подобен обрат на преговорите премиерът Андонис Самарас свика среща с участието на финансовия министър и неговия заместник, на която бяха определени основните насоки на позицията на гръцката страна.

Гръцки медии коментират, че краят на преговорите е далеч, тъй като гръцкото правителство закъснява в изпълнението на поетите ангажименти. Според тях не е изключено дискусиите да продължат до януари и дори до февруари следващата година. А това е период, в който Гърция трябва да получи на всяка цена траншовете по договорите за заема, за да може да изплати дължими суми.

От страна на Тройката позицията е ясна – първо трябва да бъдат приети бюджетни съкращения за 2014 и след това решенията за запълването на дупката в приходите, която според представителите на кредиторите ще е 5-6 милиарда евро.

Според източници основните проблеми в преговорите са свързани с:

- Бюджетните съкращения в размер на 2,9 милиарда евро - В понеделник източник от финансовото министерство заяви, че кредиторите са повишили сумата от първоначално 2,5 милиарда евро.

- Режима на мобилност и съкращенията на държавни служители – Гръцкото правителство все още не е съкратило 12 500 служители, както се предвиждаше в споразумение с Тройката. Така е много малко вероятно да бъде прието искането му за двумесечна отсрочка за втората вълна от още толкова съкращения, които по програма трябва да бъдат направени до края на месеца. Също толкова сложно изглежда ситуацията с 4 000 уволнения, които трябва да станат до края на 2013. Като такива Тройката приема само 2 000  от 2 600-те уволнения в бившите радио и телевизия ЕРТ и отказва да сложи в същата сметка уволненията на провинени държавни служители или отстраняването на хора с временни трудови договори. Срещата на представителите на кредиторите с министъра на държавната реформа Кириакос Мицотакис се очаква в петък.

- Проектозакона за социалното осигуряване – Предложения от ресорния министър проектозакон не среща съгласието на членовете на Тройката по две причини: Първо, защото не смятат, че предвидените в него мерки действително ще спестят 500 милиона евро предимно от ограничаването на неизплащането на осигуровки. Второ, не считат, че конкретната сума е достатъчна, за да запълни дупките в бюджетите на осигурителните каси през 2014, след като нуждите им от допълнително финансиране се очаква да са над 1,5 милиарда евро.  

- Данъчното облагане на недвижимото имущество – Представителите на кредиторите не са изглеждат убедени, че изплащането му трябва да се отдели от сметките за електричество. Противоречията и реакциите от страна на депутатите от Нова демокрация и ПАСОК най-вероятно ще подсилят позицията на Тройката.

- Оръжейните предприятия – Две от четирите предпоставки за отпускането на следващия транш в размер на 1 милиард евро се намират буквално във въздуха. Едната е режимът на мобилност в държавния сектор и другата – планът за оздравяването на оръжейните предприятия ЕАС и ЕЛВО. Докато гръцкото правителство предлага дейностите им да бъдат разделени на военни и цивилни, като първите да продължат да функционират, от Тройката искат предприятията да бъдат закрити.

- Укриването на данъци – Натискът за резултати от проверките на имуществото на много състоятелните гърци е най-голям от страна на Международния валутен фонд. Така се очаква да бъде доказано задействането на реформирания механизъм за събиране на данъци. Ако резултатите не се окажат големи гръцкото правителство ще бъде принудено да предприеме нови бюджетни съкращения.

Категории: Политика Тройка преговори министерство на финансите протести държавни служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus