Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заложиха и загубиха слава и огромни суми на рулетката на Grexit

23 Декември 2012 / 16:12:07  GRReporter
3392 прочитания

Не само маите сгрешиха в пророчеството си за края на света. Това се случи и на пророците на пазарите, които претърпяха пълен провал в прогнозите си за втория най-лош сценарий за 2012 г. –излизането на Гърция от еврозоната. Както и краят на света, така и прочутият Grexit просто не се случиха, въпреки предупрежденията на някои от най-известните имена в международните инвеститорски кръгове. Суперуспешни спекуланти, видни финансисти, „бароните” на финансовия сектор и колоси на международния банков пазар –всички те побързаха да изпратят Гърция извън еврозоната, и в края на 2012 г. претърпяха удар по реномето си, а достоверността на техните прогнози беше опровергана, довеждайки до сериозни загуби на онези, които заложиха на Grexit.

Разбира се, Гърция и Европа сложиха край на подобни сценарии за нарушаването на целостта на еврозоната и на общата валута в последния възможен момент.  Вотът на доверие към Гърция от партньорите й беше даден едва на последната среща на Еврогрупата, след многократни отлагания и закъснения (не винаги по вина на Атина) –нещо, което през цялата година подхранваше прогнозите на „Касандрите” (по името на древната пророчица от Троя). Те бяха започнали да обявяват катастрофата още от началото на годината, увеличиха усилията си на международната сцена през лятото и продължиха, докато устата им не беше затворена от последната Еврогупа.  Решаващото й послание промени напълно доскорошната отрицателна нагласа за Гърция- не само „уби” всякакви катастрофални сценарии, но и предизвика промяна в кредитния рейтинг на страната от Standard & Poor's  с цели 6 пункта. Това действие на американската рейтингова агенция не е само символично по отношение края на Grexit, но и имаше практически последици за онези, които бяха заложили срещу успеха на Гърция. Оставането на страната в еврозоната предизвика загуби за много влиятелни лица на международните пазари и това не остана незабелязано. Вестник „Имерисия” представи най-силните имена от онези, които предвиждаха катастрофата.


Джон Полсън
Забогатя чрез... катастрофи

Първият, който запали огъня в еврозоната за възможно излизане на Гърция беше известният спекулант Джон Полсън. Милиардерът, който спечели състояние залагайки на рухването на американския пазар на ипотеки през 2007-2008 г., искаше да осребри още една катастрофа.  „Гърция ще фалира до края на март, предизвиквайки по този начин разпада на еврозоната” заяви миналия февруари Полсън пред Bloomberg Businessweek. Резултатът: март беше безмилостен за финансите му и въпреки корекциите, които направи през годината, напоследък самият той призна, че е понесъл значителни загуби като последица от погрешните прогнози относно европейската криза.

Джим Роджърс
Избърза ...

Още един „Мидас” на международните пазари –Джим Роджърс,  побърза миналия май да обяви чрез CNBC излизането на Гърция от еврозоната. Може би е бил повлиян от политическата несигурност при съставянето на правителството след изборите. Бившият съдружник на Джордж Сорос, смятан за международен капацитет на стоковите пазари, побърза да изпразни портфолиото си от инвестиции в евро. Непрекъснато твърдеше, че единственото решение за Гърция е заличаването на голяма част от дълга й- нещо, което според него би означавало автоматично излизане на страната от еврозоната. През 2013г., след изборите в Германия, може и да няма друг начин.


Джейкъб Ротшилд

Завидя на славата на Сорос

Изглежда, че лорд Джейкъб Ротшилд е завидял на славата на Джордж Сорос, който през 1992 г. спечели повече от 1 милиард долара за един ден, както и славата на човека, поставил на колене Банката на Англия. Ротшилд заложи почти  200 милиона долара срещу Гърция чрез RIT Capital Partners, компания с 1,9 милиарда лири стерлинги инвестиции, в която той е изпълнителен президент. Вероятното излизане на Гърция от еврозоната би превърнало състоянието на Ротшилд, четвърто поколение от известната банкова фамилия, в златна мина. За негово нещастие, Grexit не се случи.

Нуриел Рубини
Доктор Катастрофа

Той самият не спекулира (поне не професионално), обаче съветва спекуланти, а и правителствени служители. Акциите му са се вдигнали след 2008 г., когато беше международно признат като човекът, прогнозирал пръв голямата кредитна криза. Тази година обаче са си взели назад думите след неуспешната прогноза миналия август в twitter- че „драконовската програма на тройката ще засили спада, който ще предизвика излизането на Гърция от еврото до 2013 г. А гръцкото правителство догодина ще се разпадне”. Така че почитателите на доктор Катастрофа му дават кредит на доверие до следващата Коледа.

Мохамед Ел Ериан
И той беше опроверган ...

Категории: прогнози еврозона Grexit Джейкъб Ротшилд Джон Полсън Джим Роджърс Нуриел Рубини Мохамед Ел Ериан Citigroup UBS JP Morgan
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus