Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Закриването на ЕРТ за малко да предизвика предсрочни избори

20 Юни 2013 / 23:06:30  GRReporter
933 прочитания

За няколко часа Гърция бе изправена пред възможността от предсрочни избори, точно година след сформирането на тройната коалиция. За трети пореден ден лидерите на тройната коалиция в Гърция се срещнаха, за да решат проблемите в правителството, които предизвика закриването на държавните радио и телевизия ЕРТ. Кризата в отношенията между трите партии започна с упреците на Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис към премиера Андонис Самарас, че е взел решение да закрие ЕРТ, без да се посъветва с тях.
Срещата между тримата бе прекъсната преждевременно, лидерите на ПАСОК и Демократичната левица се отправиха към партийните си централи, а премиерът повика в министерския съвет всички министри от Нова демокрация.
Малко по-късно лидерът на най-малкия коалиционен партньор Фотис Кувелис заяви, че на срещата не е било постигнато съгласие по въпроса с ЕРТ. Той каза, че предложението му ЕРТ да започне да функционира отново и всички бивши служители да бъдат върнати на работа, а реформата в медията да протече постепенно при тези условия не е било прието. “Не е наша вината, че не успяхме да се споразумеем. Но оставаме твърдо зад позицията си”, подчерта Фотис Кувелис, без обаче да заяви изрично, че оттегля подкрепата на Демократичната левица към кабинета.
Последва изявлението на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, който разсея слуховете, че е вероятно да се проведат предсрочни избори. Той предложи да се направи промяна в начина на работа на правителството и призова Демократичната левица да преосмисли участието си в правителството. Час по-късно се появи информацията, че в гръцкото правителство ще продължат да участват Нова демокрация и ПАСОК.
В изявлението си след полунощ Андонис Самарас посочи, че е направил всичко възможно, за да може да бъде намерено решение на проблема с ЕРТ и то е било готово за приемане, но лидерът на Демократичната левица е отказал да се съгласи в последния момент. Премиерът определи решението на ПАСОК да продължи да подкрепя правителството като смело и посочи, че е решен то да изпълни четиригодишния си мандат. Андонис Самарас все пак призова Фотис Кувелис да обмисли решението си и да продължи участието на Демократичната левица в кабинета.
Междувременно Висшият административен съд потвърди решението си от вторник, според което закриването на ЕРТ и уволненията на служителите са законни, но спирането на сигнала – не, бе прието за решение на кризата, но само временно. Тогава лидерите на по-малките участници в правителствената коалиция настояха ЕРТ да продължи да функционира, докато бъде създадена нова публична телевизия.
Но закриването на ЕРТ беше само поводът за правителствената криза. Според източници по време на срещите Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис са упрекнали премиера, че управлява, като че ли ръководи еднопартийно правителство. През изминалите няколко дни в гръцките медии се появиха публикации, според които е вероятно несъгласието на коалиционните партньори би могло да доведе до предсрочни избори.
От друга страна, много коментатори смятаха, че става дума за спекулации, тъй като никоя от двете партии няма интерес да рискува политическото си бъдеще.
В същото време от няколко дни анонимни източници от страна на кредиторите на Гърция предупреждавахе, че евентуални предсрочни избори и политическа дестабилизация ще забавят паричните траншове, без които бъдещето на страната е несигурно. Те бяха потвърдени от директното предупреждение на Международния валутен фонд, че предсрочни избори ще означават прекъсване на финансирането към Гърция.
До момента не е ясно дали премиерът ще поиска вот на доверие от парламента. Във всички случаи обаче се очаква сериозен ремонт на кабинета, като този път е повече от сигурно засиленото участие от страна на ПАСОК.

Категории: Политика тройна коалиция предсрочни избори правителствена криза Андонис Самарас Евангелос Венизелос Фотис Кувелис ЕРТ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus