Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задържаха за корупция директора на най-голямата педиатрична болница в Гърция

25 Декември 2013 / 15:12:37  GRReporter
1192 прочитания

Днес сутринта беше задържат директорът на болницата "Аглаия Кириаку". Полицаите са арестували Харис Тобулоглу и са открили у него 25 000 евро в предварително белязани банкноти. Според полицията, директорът на най-голямата педиатрична болница в Гърция е получил сумата от трето лице, представител на частна фирма, за продължаване на договора между двете страни.

www.zougla.gr

Конкретната фирма, след като е предложила най-ниската цена на търг в началото на 2013 е получила 190 000 евро осъществяване на програма за профилактика и лечение на затлъстяването в детска възраст, упражнения  и здравословно хранене.  Въпреки това, до днес не е напреднала в изпълнението на програмата, по различни причини. Както обяви полицията, арестът е предшестван от оплакване на директора на рекламната компания, според което директорът на болницата е поискал подкуп για να μην κηρύξει έκπτωτη τη συγκεκριμένη εταιρεία.

В рамките на полицейското разследване и след вдигане на тайната комуникациите става ясно, че е имало няколко срещи между замесените страни миналата седмица.
В подготвителните срещи и преговори, участващи трето лице (посредник), което е действало като представител на президента на фирмата за реклама, и директорът на болницата, и в крайна сметка са се договорили да  се заплати сумата от 25 000 евро.След това, на предварително уговорена среща вчера на обед в Атина на директора на болницата е предадена от посредника сумата от 25 000 евро в предварително белязани банкноти.

От своя страна Тобулоглу предава сумата на 40-годишния си съучастник, а след това и двамата са арестувани. При разследването, в жилището на съучастника е открито и иззето и малко количество канабис.Утре арестуваните, на базата на обвинението срещу тях, ще бъдат доведени в прокуратурата.

www.tovima.gr

Харис Тобулоглу е  дългогодишен член на Нова Демокрация. След разкритията партията пристъпи към изключването му от редиците си. . Пресцентърът на Нова Демокрация издаде следното съобщение: „С решение, взето от Централната комисия по етика на Нова Демокрация, от регистрите с членове на партията се заличава Харис Тобулоглу, за неетично поведение, според предвиденото в устава на партията”.

Адонис Георгиадис поиска незабавното отстраняване от поста на Тобулоглу

За незабавното отстраняване на Харис Тобулоглу от директорския пост на болницата „Аглаия Кириаку” призова министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис. Министърът се обърна към Управителния съвет на здравното заведение, който според устава назначава директора, да поиска оставката му от мястото на доживотен  член на Управителния съвет и да се пристъпи към бързото му заместване. Георгиадис благодари на гръцката полиция за днешния арест и подчерта, че министерството на здравеопазването подкрепя усилията за прозрачност и борба с корупцията.

Категории: болница корупция подкуп арест Харис Тобулоглу Нова Демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus