Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задигнаха 120 километра кабели

16 Септември 2012 / 13:09:33  GRReporter
2174 прочитания

През последните три години стотиците кражби на кабели от линиите на гръцките железници (TRAINOSE) приемат застрашителни размери и   нанесоха огромни щети в размер на над 70 милиона евро, а също така подкопаха доверието на пасажерите в железниците. Това се превръща във всекидневие, принуждава TRAINOSE  да отменя разписания, и в същото време се трябва да се възстанови мрежата, за което се заплащат огромни суми на работниците. Не е случайно, че в началото тези саботажи не бяха толкова чести и се случваха главно в участъка между Лариса и Солун, а през последните 2 години се случват средно по два саботажа на седмица.

За възстановяването на мрежата след стотиците саботажи се необходими 30 милиона евро. Става въпрос за работи, които ще доведат до повторното отваряне на линията от Инои до Титорея, която е най-пострадалата част от мрежата. Необходими са и възстановителни работи в частта СКА-Киато, както и в мрежата на Халкида.

Двата последни саботажа са по линията Кинета-Агии Теодори и създадоха значителни проблеми в движението на влаковете, водещи до закъснения и отмяна на влакове за почти една седмица, а миналия понеделник програмата на TRAINOSE трябваше да бъде променена заради саботаж по линията за Халкида.

От началото на годината до сега са станали десетки кражби на кабели, и вече се говори за целенасочени саботажи, тъй като феноменът се разшири и с вандализъм по  подстанциите на TRAINOSE. През последните четири години са откраднати над 120 км медни кабели на стойност над 15 милиона евро, ако се смята и цената за повторното им полагане. През последните две години са върнати и около 20 милиона евро на пасажери заради закъснения или отмяна на влакове. Повредите по електрическите линии принуждават железниците да използват дизелови локомотиви, което е много по-скъпо - с повече от 80% годишно.

За да се възстанови функционирането на мрежата беше проведен търг, за възлагане на работи на стойност 22 милион евро, които да възстановят мрежата от Акарнес до Титорея. Проектът трябва да приключи през 2014 г.

 

Както обясняват от гръцките железници, кражбите са организирани от банди, в които участват и законни фирми за изкупуване на метали. Според тях, става въпрос за нежелание да бъде решен проблемът, тъй като фирмите, които търгуват с мед са малко, и ако бъдат задължени за всяка сделка да издават необходимите фактури, темата ще бъде приключена в кратки срокове. Подчертава се, че проверките по мрежата ще зачестят и ще се положат много усилия крадците да бъдат арестувани, ще се искат и обезщетения от тях.

Полицията не може да предостави защита на мрежата на железниците, която заради спирането на много маршрути и изоставянето на мрежата, са лесна плячка за организираните банди. Напомня се, че поне 4 банди, главно от роми, са хванати да крадат мед, който в последствие продават като суровина. Въпреки призивите, на практика е невъзможно полицията да опазва всеки километър от мрежата. На този етап железниците ще участват в европейски програми, които ще подпомагат усвояването на нови технологии за ограничаване на саботажите.

Преобразуването на въздушната мрежа в подземна би могло да реши частично проблема, макар че има случаи на кражби на подземни кабели. Освен това, подобно решение е изключително скъпо в момент на криза.

Трябва да се отбележи, че от Атина до Лариса по линията не се движат електрически локомотиви и в тази част се използват все още дизелови, а от Лариса до Солун, където мрежата е електрифицирана, непрекъснатите саботажи предизвикват значителни проблеми, намалявайки цената на железниците. Електрическите линии са абсолютно необходими на железниците, тъй като разходите се намаляват многократно по този начин, скоростите са много по-големи, и влаковете са по-приятелски към околната среда.

Според проучвания на TRAINOSE цената за превоз на пътникокилометър (превоза на един пасажер на разстояние 1 км) с електрически влакове е 1/10 от тази с дизелови такива.

 

Категории: железници TRAINOSE саботаж кабели кражби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus