Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зачестяват появите на торнадо в Гърция

10 Септември 2014 / 10:09:50  GRReporter
1592 прочитания

Регистрираните появи на торнадо зачестяват, което се дължи от една страна на климатичните промени поради повишаването на температурата на повърхността на морето, а от друга страна на по-голямата възможност за наблюдаване на явлението чрез мобилни телефони, фотоапарати и интернет станции за запис в реално време.

Торнадото е силен атмосферен вихър, който се върти със скорост по-голяма от 120 км/ч около една вертикална или наклонена ос, и свързва повърхността на земята с купесто-дъждовен облак. Появи на торнадо са регистрирани във всички страни по света, с изключение на Антарктида, а в Гърция се регистрират и анализират от метеоролога Михалис Сиутас, известен още като „гръцкият преследвач на бури“, който изследва явлението вече 15 години. В Гърция всяка година има средно по 40 дни с торнадо.

Едно такова двойно водно торнадо се появило в неделя край полуостров Атон, източно от манастира „Мегисти Лавра“, и изплашило монасите. Те се втурнали към църквата да се молят, и само монахът Теологос останал на терасата, за да заснеме явлението.

Преди да е изчезнало напълно първото торнадо, в района се появило и второ, малко по на запад от първото, вдигайки във въздуха големи количества вода.

«Гледката беше впечатляваща. Изплашихме се, че може да дойде към манастира, а не знаехме какви последствия може да има нещо такова», разказват атонските монаси.

Учените обясняват, че торнадото е обичайно явление, особено през лятото в северна Гърция.

«Водното торнадо се появява през цялата година, по-често обаче през септември и октомври, а когато се появява толкова далеч от сушата не трябва да плаши хората», обяснява пред вестник „Етнос“ Михалис Сиутас.

При това, както разкрива ученият, явлението се проявява в Гърция по-често, отколкото в останалите европейски страни. По-често торнадото се появява през лятото и есента в северна Гърция, а през зимата в южната част от страната, главно край северозападен Пелопонес.

«Хората не бива да свързват торнадото, което виждат тук, с онова в САЩ. При нас то също е опасно, и би могло да убива, но като цяло е с по-малък мащаб», успокоява Михалис Сиутас.

За двете торнада, появили се в района на Света гора, близо до манастира „Мегисти Лавра“, той уточнява, че през летните месеци не е рядкост да се наблюдават „семейства от торнада“. Въпреки че морското торнадо не е толкова мощно, както това на сушата, то може да унищожи плавателни съдове, а ако излезе на сушата предизвиква непредсказуеми разрушения. Така например през февруари 2004 на брега на село Метони, област Пиерия, водно торнадо излязло на сушата и вдигнало във въздуха лодка, която ударила и убила на място 10-годишно моче, играло на пясъка с приятели.

Според Михалис Сиутас, в последните дни над 12 водни торнада са се появили в Гърция, като последните две са тези край Света гора. Преди това поява на торнадо е регистрирана в Лептокаря, област Пиерия, между островите Скиатос и Скопелос, край остров Лемнос, до Лаврион, край остров Керкира (Корфу) и до град Ираклио на остров Крит.

 

 

 

 

 

Категории: торнадо климатични промени Света гора атонски монаси манастир Мегисти Лавра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus