Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зачестиха пътните катастрофи с жертви мечета

17 Август 2012 / 20:08:24  Анастасия Балездрова
4069 прочитания

Преди няколко дни автомобил завлече и уби едно мече в Западна Гърция. Инцидентът се случи на една от отвесните оси на автомагистрала Егнатия и бе седмият поред за тази година.

Членове на природозащитната организация Арктурос, които пристигнаха на мястото на произшествието установиха, че мечето е било само на няколко месеца и е загинало от множеството рани по цялото тяло, вследствие на удара с преминаващ автомобил.

GRReporter се свърза с научния координатор на организация Арктурос, Александрос Караманлидис, който представи предположенията за причините на честите инциденти. 

„Това е седмият инцидент от началото на годината. Но в същото време е шестият, в който жертвата е малко мече.

Проблемът с убитите малки мечета е толкова остър за пръв път тази година. Това е особено притеснително. До момента нямаме обяснение, но разглеждаме различни версии. Една от най-вероятните е, че в опита на малките да пресекат пътя с майката тя обикновено върви напред. Вероятно у нея е по-развита способността да усети идващите автомобили. Тя се отдалечава навреме и преминава. Някои от мечетата обаче, които така или иначе нямат никакво усещане за тази опасност не успяват да се отдалечат достатъчно, за да избегнат удара”.

Както посочи Александрос и шестте мечета са били убити на една от отвесните оси на автомагистрала Егнатия. „Това е пътят, който свързва градовете Сиатиста и Кристалопиги. Автомобилите се движат много бързо и един евентуален сблъсък с мечка може да се окаже особено опасен и за шофьорите, и за техните спътници”.

Александрос Караманлидис събира косми от козината на мечка за генетичен анализ

Според природозащитниците броят на мечките в цяла Гърция е около 400. „Не можем да кажем с точност как ще повлияят тазгодишните инциденти на популацията. През изминалите години също имахме подобни инциденти, но броят им беше по-малък. Следим явлението отблизо и ще продължим да го правим и през следващите години”. От Арктурос казват, че за да се установи какви ще бъдат последствията от загубата на толкова млади животни трябва да бъдат събрани и сравнени данни в продължение на дълъг период от време.

Една от основните цели на организацията е да следи последствията от построяването на големи пътни артерии върху дивите животни и по-конкретно мечките. „Започнахме преди доста години, с началото на строежа на автомагистрала Егнатия, която свързва западната с източната част на Гърция. За едно от ключовите места - в района на Гревена бяха направени подлези, тунели и бе поставена ограда”.

Природата обаче е непредвидима и определено не се съобразява с плановете на хората. „Когато се строеше този път в региона нямаше толкова много мечки и нямахме проблеми. Но с увеличението на броя на мечките, на тяхното местообитание и разпространението им в страната се появиха проблеми на места, където не очаквахме”.

Организация Арктурос има директна намеса в изграждането на всички големи проекти, които се намират близо до хабитата на мечките. „На мястото, където бе регистриран последният инцидент организацията провежда изследване от три години с финансирането на един от големите мобилни оператори в Гърция. Изучаваме начина на движение на мечките и какви мерки трябва да бъдат предприети, за да избегнат пътищата  да нямаме подобни проблеми. От това, което разбрахме досега е, че най-доброто решение е поставянето на подходяща ограда”.

Компетентните органи и компанията - концесионер на автомагистрала вече са избрали фирмата, която ще постави оградата. Очакванията са, че до края на годината тя ще бъде готова, за да няма повече смъртни случаи сред мечките, както и заплаха за пътуващите по пътя.

Категории: Природозащитна роганизация Арктурос убити мечета автомагистрала Егнатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus