Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Забъркаха и Маргарита Папандреу в списъка "Лагард"

02 Декември 2012 / 12:12:40  GRReporter
2187 прочитания

Публикации в неделния печат, които намесват майката на бившия премиер Георгиос Папандреу –Маргарита Папандреу, в списъка Лагард, предизвикаха острите реакции и на двамата. Много бърз и ожесточен беше техният отговор на статиите във вестниците „Вима” и „Прото тема”, в които се твърди, че името на госпожа Папандреу се споменава в преписката, съставена и връчена в парламента, за известната афера хората, които са изнесли парите си в чужди банки.


Бившият председател на ПАСОК говори за „ интереси, които живеят на гърба на страната, и планират и осъществяват системни клеветнически операции” срещу него, а майка му обяснява, че нейното търпение се е изчерпало и от тук нататък правосъдието ще се занимава с това. Тя се пита какво се крие зад тази атака, и характеризира без колебание поведението на ръководителите на двата вестника като немъжествено и неетично, защото те не са спазили основните журналистически принципи и не са поискали нейната гледна точка по случая В нейното изявление се казва: „Главните редактори на „Вима” и „Прото тема” са достатъчно опитни, за да знаят, че са длъжни да ми зададат поне един обикновен въпрос, да проучат случая, преди да публикуват каквото и да било. Да представят и двете гледни точки. Страхливи и неетични, те не го направиха. Възможно ли е да се публикуват гръмки първи страници на базата на лъжи и интриги? Защо има толкова лъжи? Защо има толкова атаки?  ”

Маргарита Папандреу добавя, че  семейството й никога не е отстъпвало пред преследванията, не се е навеждало пред онези, които днес го атакуват. И може би заради понесените удари през последните месеци, името Папандреу още е живо. Госпожа Папандреу отбелязва с гордост, че трима министър-председатели от фамилията са се сблъскали с  паразитните интереси на върхушката и семейството ще продължи да им противостои с по-голяма вяра в принципите си, в стойностите си и в демокрацията. „Ние се борихме, борим се и ще продължим да го правим за всичко това. А онези продължават да продават Родината и демокрацията. От тук нататък правосъдието ще говори” добави Маргарита Папандреу.

Георгиос Панадреу заяви от своя страна, че публикациите от 2 декември във вестниците „Вима” и „Прото тема” очевидно целят да ударят самия него и политиката, която е водил срещу политически и частни интереси от всякакъв вид и допълни, че се бори за една Гърция, освободена от клиентелистки разбирания, манталитет и поведение, и срещу всичко онова, което доведе до Гърция  от 2009 г. Папандреу допълва, че се касае за вулгарна атака, водена от онези, които са „чули” и публикували слухове, без предварително проучване. Но според него всички разбират, че това  е клеветническа акция, защото очевидно се страхуват, че каквото и да правят, каквато и лъжа да изрекат, с каквото и да го ударят –винаги ще е срещу тях.

Въпросите, възникнали от преписката  относно списъка „Лагард” са много:

Разполага ли или не Маргарита Папандреу със сметка в банка HSBC в Швейцария? Според списъка, парите в нея са 550 милиона долара. Те нейни ли са или принадлежат на бизнесмен, който живее в Израел? Този влог на името на подставено съществуващо лице преди или след 2002 година е направен?

Преписката беше изпратена в парламента след разследване на прокурорите Пепонис и Музакитис, но до миналия петък не беше стигнала до отговорната комисия за по-нататъшно проучване. Въпреки това, поредица от данни, съдържащи се в нея , изтекоха публично, между тях и името на майката на бившия премиер. Очаква се обаче да се изпрати от Франция ново оригинално копие на този списък, за да бъде съпоставен с вариантите, разпространявани в Гърция, които съдържат различен брой на лицата, включени в него.

Всичко започна с показанията на ръководителя на Службата за разследване на финансови престъпления по настояване на министър-председателя Андонис Самарас. Стелиос Стасинопулос дава показания на 3 октомври 2012 г., и се базира на разговор между ръководни кадри на службата от предишния ден. Той твърди, че по време на този разговор началникът на контрола на службата Никос Лекас, запитан дали познава политически лица, замесени в списъка „Лагард”, отговаря, че е чувал, че зад сметката от 550 милиона на името на служителката Мария Пандели, се крие Маргарита Папандреу. Въпросната служителка  е действително лице, сътрудничка на бизнесмен с името Саби Миони, който е роден в Гърция, но от години живее в Тел Авив. Миони официално е заявил, че Мария Пандели се занимава с неговите капитали и затова има сметка в HSBC на свое име. Той твърди още, че Ставрос Папаставру, чието име също е в списъка, и е съветник на премиера Андонис Самарас, също администрира неговите капитали , и че тези капитали са абсолютно законни.  Сметката от 550 милиона долара е най-голямата в списъка и съответства на една трета от всички влогове.

Показанията на Стелиос Стасинопулос се потвърждават и от завеждащия на регионалната дирекция на службата Евангелос Караманос, който се заклева, че по време на срещата на петима висши служители на службата се е споменало и името на Маргарита Папандреу, по-конкретно  Никос Лекас е заявил, че според собствената му информация, зад най-голямата сметка стои именно тя.

Категории: списъкът Лагард Георгиос Папандреу Маргарита Папандреу Прото тема Вима
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus