Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Забавянето на реформите е най-големият проблем за гръцката икономика

25 Април 2014 / 16:04:43  Анастасия Балездрова
746 прочитания

Програмата за бюджетна консолидация е успяла да стабилизира гръцката икономика, се посочва в новия доклад на Европейската комисия за напредъка й, който бе представен днес в Брюксел.

Според високопоставен представител на Европейския съюз, който представи нейните резултати, това е създало база за икономически ръст. През 2014 той се очаква около 0,6 на сто, през 2015 – 2,9 на сто и 2016 – 3,7 на сто. В същото време, по думите му безработицата се очаква да започне да намалява още през тази година. Според Брюксел в Гърция вече се създават нови работни места.

Европейският представител подчерта, че Атина е успяла да постигне впечатлителни резултати по отношение на бюджетната консолидация, след като целите за 2013 са били преизпълнени с постигането на бюджетен излишък в размер на 1,5 милиарда евро (0,8 на сто от БВП).

Той посочи още, че гръцките банки са стабилни и след като бяха успешно рекапитализирани, повечето от тях вече се насочват към частни капитали. Във връзка с това той посочи, че е възможно средствата, които са предвидени за тази цел от Европейския механизъм за финансова помощ вероятно няма да се наложи да бъдат използвани, но във всички случаи ще останат там и няма да бъдат използвани за други цели. В същото време заяви, че високият процент на заемите, които не се изплащат се очертава като сериозен проблем и допълни, че Банката на Гърция трябва да бъде в готовност за да покрие вероятни нужди от капитал към финансовите институции.

Говорителят на Европейската комисия Саймън О'Конър представя доклада за гръцката икономика

Европейският представител каза още, че Гърция е постигнала успехи също в борбата с корупцията, приватизациите и структурните реформи, но паралелно с това каза, че те напредват бавно, поради реакциите от страна на утвърдените корпоративни интереси. Това е и основната причина, поради която Европейската комисия продължава да поставя изпълнението на програмата под риск. Той все пак изрази убеждението си, че реформите ще бъдат проведени през следващите месеци.

Според преценките на Брюксел устойчивостта на гръцкия държавен дълг е подсигурена и той се очаква да достигне до 125 на сто от Брутния вътрешен продукт през 2020 и до 112 на сто през 2022. Представителят на Европейската комисия подчерта, че дългът не е бил предмет на дискусия по време на последното посещение на надзорната тройка в Атина. „На заседанието на министрите на финансите на страните-членки на Еврогрупата решихме да разгледаме този въпрос след следващия доклад за напредъка на гръцката програма”, каза той и допълни, че ситуацията може да се промени, ако междувременно Гърция реши да емитира нови държавни облигации.

По отношение на следващите траншове на икономическа помощ към Атина той заяви, че на 28 април ще бъдат отпуснати 6,3 милиарда евро, а през юни и юли – други 2 милиарда.

Европейският представител не спести упреците си към гръцките политици за позицията им особено през първите години на прилагането на меморандума с думите: „Бихме предпочели да бяха направили онова, което трябваше във връзка с програмата, а не да се противопоставят срещу нея и да обвиняват Брюксел”. Той отхвърли мнението, че тежката криза в Гърция е резултат от прилагането на програмата. „Тя се дължи на бюджетната консолидация, която трябваше да се проведе така или иначе. Не съм срещнал човек в Гърция, който да не признава, че страната имаше нужда от тази промяна, независимо дали е съгласен с прилагането на меморандума или не”.

В заключение той посочи, че решението дали меморандумът ще приключи в края на тази година или ще бъде удължен и след това предстои да бъде взето през есента. „Но дори и да завърши, това няма да означава, че ще престанат посещенията и проверките от страна на експертни делегации, които ще следят за изпълнението на реформите”, заяви той. 

Категории: ПолитикаИкономика Европейска комисия Гърция доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus