Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За разводите криза няма

19 Март 2010 / 14:03:40  GRReporter
1921 прочитания

Г-жа Мина Бубука след двадесетгодишен брак взима решение да се разведе, което както тя самата казва й е било изключително трудно. „Децата бяха в пубертета през 2003 г., когато реших да се разведа, а аз не работех и нямах никакви доходи. Три години ми бяха необходими докато успея да си стъпя на краката, което щеше да ми отнеме много по-малко време, ако работех.” Според данни на Института за психическо и сексуално здраве през февруари 2010 г. разводите са се увеличили с 11,4% в сравнение с февруари 2009 г. Според същото изследване първата стъпка в повече случаи я правят жените – 70% от подадените молби са направени от представителките на нежния пол.

Икономическата независимост, както казва г-жа Бубука, дава сила на жените да пристъпят към разтрогване на брака. „Може би звучи изтъркано, но е съществено, че жените могат да живеят без да им е необходима помощ от мъжете им. Аз не работех и нямах собствени пари, което ме спря да пристъпя по-бързо и по-решително към развод, когато установих, че не може да живеем заедно с мъжа ми.”

В миналото разводът е бил свързан с икономическата обезпеченост най-вече на жената, която тогава все още не е имала добри позиции на трудовия пазар, отбелязва психоложката Ники Заркада. „Дори и в днешно време, много жени и мъже остават омъжени особено когато имат и деца, тъй като не могат да се справят сами икономически с отглеждането на децата. Според данните жените, които пристъпват към развод 35% от тях работят в държавния сектор.” Сигурността, която предлага стабилният месечен доход, според г-жа Заркада, е двигател и условие, за да може да оцелее човек в икономическата криза, през която преминаваме. Половината от мъжете, които се развеждат са свободни предприемачи, бизнесмени и имат високи доходи.

Разводът в Гърция може да е „женска работа”, тъй като в 7 от 10 случая жените са тези, които правят първата стъпка, но в крайна сметка те преживяват раздялата и периода след развода много по-трудно от мъжете. Около 30% от жените имат психологически разстройства, а 22% от тях са под стрес. Последствията върху психиката на жената след разпадането на брака не са само тези, според изследователите 14% от жените имат дългосрочни сериозни психологически проблеми. „Икономическата криза не може да намали броя на разводите, тъй като условията на напрежение тласкат проблемите към повърхността – нещо, което не можем или не искаме да видим, когато всичко върви добре” казва г-жа Кондили.

Но бракът от друга страна помага за по-доброто настроение и увеличава живота, но и килата! Според друго изследване омъжените двойки имат два или три пъти повече вероятност да надебелеят. Според учените, които са разпитали 17 341 гърци на възраст от 17 до 70 години, бракът е виновен за тлъстинките около коремчето. Показателно е, че появата на тлъстинки около корема е три пъти по-висока при женените мъже и два пъти по-висока при омъжените дами, се казва в статия на вестник Та Неа.

 

Категории: Общество разводи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus