Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За първи път област Атика ще се ръководи от СИРИЗА

26 Май 2014 / 12:05:09  GRReporter
712 прочитания

В най-голямата област на Гърция, както от гледна точка на населението, така и от политическа гледна точка, кандидатката на радикалната левица СИРИЗА успя да се наложи, макар и с незначителна преднина.

Показателен факт за снощния трилър, чийто изход стана ясен доста след полунощ, е, че при 76% преброени протоколи от избирателните секции Рена Дуру получаваше 50,76%, срещу 49,24% за досегашния областен управител Янис Сгурос, като разликата между двамата беше от порядъка на 18 000 гласа.

Битката между двамата кандидати беше много противоречива, като първоначалните оценки в по-голямата част от социологическите проучвания даваха сериозна преднина за кандидатурата на СИРИЗА, което и се потвърди в хода на преброяването. Въпреки това много пъти Сгурос излизаше на първо място, а после отстъпваше отново на второ, в резултат на което крайният победител остана неизвестен до късно през нощта. По-конкретно кандидатката на СИРИЗА за първи път получи преднина около 22.00 ч. с около 1 000 гласа, нищожна разлика за област с 2,8 милиона регистрирани избиратели. Малко по-късно Янис Сгурос отново стана първи, с 50,10% срещу 49,90% за Рена Дуру с разлика от около 600 гласа. В 23.30 Рена Дуру застана начело с преднина от 400 гласа. Малко след 24.00 ч. при преброени около 30% от протоколите преднината на Дуру се ограничи едва до 80 гласа. След това обаче, разликата между двамата започна стабилно да расте, като в крайна сметка достигна 9 000 гласа.

Посещение на Алексис Ципрас

В 2 ч. след полунощ в крайна сметка победата на Рена Дуру стана ясна, а в нейния предизборен щаб пристигнаха за да я поздравят лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и кандидатът на партията за кмет на Атина Гавриил Сакеларидис.

В свое обръщение към събралите се привърженици на партията в централния предизборен щаб пред главния вход на Атинския университет след като благодари на целия си екип новоизбраният областен управител подчерта: "Водихме една важна битка, с ентусиазъм и морал, който по-голямата част от нашите съграждани разбраха и приветстваха".

Рена Дуру отбеляза също така, че "със същия този морал ще работим през следващите години, за които гарантираме, че няма да има кметове първа и втора категория. По този начин ще управляваме най-гъсто населената област в страната". В заключение Дуру посочи: "тази нощ бе спечелена битката за област Атика, която обръща нова страница".

Веднага след това думата взе лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който поздрави Рена Дуру за "историческата победа, която е отбелязала в Атика", като поздрави и Гавриил Сакеларидис за битката, която води за кметския пост в Атина.

Поздравленията на Янис Сгурос

На обратния полюс заминаващия си областен управител Янис Сгурос явно разочарован заяви, че "водихме една трудна битка, сами. Благодарим на нашите съграждани, които ни подкрепиха в една крайна политическа атмосфера, където клеветата и политическата агресия преминаха всяка граница".

Той подчерта, че "тази битка не бе решена по категоричен начин", но поздрави кандидата на СИРИЗА за успеха и пожела най-доброто за област Атика и нейните жители. Бившият вече областен управител добави, че ще бъде на разположение, за да защити това, което е създал в последните години.

 

 

Категории: СИРИЗА победа местни избори Алексис Ципрас област Атика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus