Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live За първи път депутати с белезници прекрачват гръцкия парламент

07 Май 2014 / 11:05:39  GRReporter
794 прочитания

Двама депутати от Златна зора, които се намират в предварителния арест за престъпната дейност на партията бяха откарани в гръцкия парламент, за да участват в дискусията по искането да бъде отнет депутатският им имунитет.

Георгиос Герменис, известен също като Киадас се намира в ареста на затвора в атинското предградие Коридалос, а Евстатиос Букурас – в затвора в Навплио. Двамата ще имат възможността да присъстват на заседанието и да се произнесат по време на дискусията по силата на издаденото от прокуратурата разрешение.

Във връзка с транспортирането на двамата депутати полицията предприе драконовски мерки за сигурност. Ръководството на парламента забрани влизането на граждани в сградата поне до 13:00. Предприемането на мярката не бе обявено, но депутатът от СИРИЗА Теано Фотиу каза за нея публично, пред пленума на законодателния орган. Тя допълни, че не е съгласна с това действие и изрази мнението, че така депутатите изпращат лошо послание към гражданите. По-късно председателстващият Георгиос Каландзис потвърди тази информация.

Забраната предизвика остра реакция и от страна на Златна зора. Говорителят на партията Илиас Касидиарис заяви: „Кажете ми от какво се страхувате? Заключихте парламента и забранихте на гражданите да влизат. Ако смятате, че сте хунта, защо не го кажете открито?”.

На същото заседание ще бъде обсъдено искането за отнемане на депутатския имунитет на още двама представители на Златна зора – Никос Михос и Хрисоваландис Алексопулос. Парламентарната комисия по етика, която внесе искането за обсъждане от пленума се произнесе положително за отнемането на имунитета на четиримата депутати от разследваната за криминални престъпления партия.

През сълзи и с много емоция Евстатиос Букурас заяви пред  колегите си в парламента, че е невинен. „Аз съм едно народно дете, работя от 15-годишен. Не казвам тези неща, за да ме съжалите. Баща ми се разболя от рак и бях принуден да поема семейната фирма. Ожених се малък и се гордея с това. Имам едно дете на три години. Когато идват в затвора децата ми ме питат защо съм там. Гледам ги в очите и не зная какво да им кажа. Защо съм в затвора? Не съм направил нищо. Случи се така, че станах депутат от Златна зора. Не съм фашист, не съм нацист. Кое е престъплението ми? Какво съм направил? Кажете ми. Вземам психотропни лекарства, за да стоя на краката си”, заяви плачейки той и допълни: „Аз и семейството ми традиционно подкрепяхме ПАСОК. И ако искате да знаете, Андреас Папандреу ме направи националист. От него чух девиза „Гърция на гърците”.

В края на речта си Букурас спечели ръкопляскания не само от страна на съпартийците си от Златна зора, но и от всички членове на парламентарната група на Независимите гърци. „Браво. Горе главата!”, бяха техните думи към златнозореца, който се намира в предварителния арест.

От своя страна, Георгиос Герменис започна речта си с открити нападки срещу министрите на правосъдието, обществения ред и за защита на гражданите, както и срещу следователите, които работят по случая със Златна зора. След това каза, че оръжията, които бяха намерени в дома му са ловни и има разрешително за тях. Когато председателстващият заседанието му каза, че трябва да завърши своето изказване, Герменис отговори: „Ще приключа, когато искам аз”.

Депутатът Никос Михос беше също толкова агресивен в нападките си срещу правителството и правосъдието. „Не сме като вас”, каза той, без да покаже нито за миг, че се отказва от Златна зора.

„Никога не съм имал нищо общо с престъпните действия, които бяха свързани с дейността на Златна зора”, подчерта Хрисоваландис Алексопулос, който преди около месец напусна парламентарната група на Златна зора. Той каза, че не би могъл да попречи или да повлияе на тези действия в качеството си на обикновен член и допълни, че не е участвал в политическия съвет или централната комисия, които са вземали решенията за тяхното извършване. Алексопулос каза още, че политическото ръководство на Златна зора е имало тайна програма, която е криело от всички и го обвини, че с действията си „почерня ценностите на патриотизма”. Когато Алексопулос слезе от трибуната, за да седне на мястото си се чу гласът на Илиас Касидиарис, който му каза нещо с много категоричен тон.

На последвалото тайно гласуване парламентът реши да отнеме имунитета на четиримата настоящи и бивши депутати от Златна зора.

Категории: Политика парламент Златна зора отнемане на имунитет депутати белезници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus