Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За по-малко от минута конфискуват неплатените данъци от банковите сметки

28 Декември 2013 / 15:12:34  GRReporter
1013 прочитания

Започва пилотно прилагането на мярката за електронни конфискации на длъжниците към държавната хазна в четири данъчни служби. Според главния секретар за публичните приходи Харис Теохарис в рамките на януари системата за електронни конфискации ще   бъде приложена на териториите на всички данъчни служби.

Така длъжниците, които живеят на територията на данъчните служби Пирея, Атина, Илиуполи и Кифисиа са първите, които ще бъдат застрашени от конфискации на влоговете им по електронен път, които ще се извършват за по-малко от 1 минута.

С решение на Теохарис конкретните данъчни служби са включени в пилотния преходен етап за пълно прилагане на програмата.

Каква е процедурата?

Сертифициран одитор ще бъде информиран от съдебния отдел на данъчната служба, чрез специалната му електронна карта, за списъка на длъжници с просрочени дългове.

След това, той ще избере конкретни длъжници и ще изпраща чрез същата карта нареждания за конфискация на системата Тиресиас. Въз основа на данъчния номер на длъжниците, системата ще открие банковите депозити, и банките на длъжниците, след като получат съобщението ще запорират веднага сумите и ще осведомят данъчната служба, като цялата процедура няма да надвишава общо 90 секунди.

Както споменават служители на финансовото министерство, целта е да си платят задълженията всички,които въпреки че имат финансова възможност не  изплащат задълженията си, нито се подчиняват на съответните правила.
В този контекст  тази година са осъществени по „конвенционалния” начин, 40 000 конфискации на банкови сметки.

Кои ще са първи в списъка

През 2014 първи в списъка ще са онези, които дължат над 100 000 евро.

За дребните длъжници неотдавна беше увеличен неприкосновеният общ минимум на 500 евро,  а неприкосновената сума от заплати и пенсии- на 1500 евро.

Увеличават се задълженията

Въпреки това, както е видно, намаляването на разполагаемия доход на по-голямата част от гражданите увеличава с бърз ритъм просрочените задължения към държавата.

Според данни на Министерството на финансите, размерът на задълженията се увеличава с 1 милиард евро на месец, а в края на първите 11 месеца е надвишал 8,2 милиарда евро

Категории: просрочени задължения конфискация банкови влогове данъчни служби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus