Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За инвеститорите Гърция е несигурна, непредвидима и непостоянна страна

30 Април 2010 / 14:04:46  GRReporter
1149 прочитания

Проблемите, пред които е изправена Гърция в момента се обсъждат в цял сят, но най-интензивно те са в дневния ред на Атина. Докато гръцкото правителство договаря последните детайлите в споразумението с Международния валутен фонд и Европейската комисия банкери, инвеститори, учени и бизнесмени дискутират различните аспекти на трудния период, пред който е изправена страната на годишната конференция, организирана от списание Economist.
    “За инвеститорите в момента Гърция е нестабилна, непредвидима и непостоянна страна и те всячески я избягват”, заяви пред форума Нотис Митарачи, анализатор на инвестиционната компания Фиделити Интернешънъл и вицепрезидент на Асоциацията на гръцките банкери в Обединеното кралство. Според него основният проблем пред инвеститорите не е основаването на компанията, което става относително лесно, а това тя да заработи. Именно там е проблемът и там са лицензите, разрешенията, ограниченията. Анализаторът подчерта, че укриването на данъци също не е проблем, истинският проблем пред инвеститорите е често сменящата се данъчна система.
    “Гърция излъчва несигурност, непостоянство, непредсказуемост. Всяка седмица стават някакви промени и инвеститорите гледат с лошо око на тази практика. Те искат всеки декември финансовият министър да излезе и да каже: В следващите 12 месеца ще направя тези и тези промени и те ще се отразят по този и този начин на бизнеса ви и на семействата ви”, подчерта Нотис Митарачи. Тази практика е още по-вредна в един толкова конкурентен свят като съвременния, където всяка държава се опитва да привлича чужди инвестиции. Той припомни, че допреди няколко месеца инвеститорите знаеха за истинското състояние на Гърция и въпреки това инвестираха в нея, т.е. кредитираха й доверие. В момента се наблюдава точно обратният феномен - въпреки реформите в страната, доверието на инвеститорите в нея продължава да пада.
    Според анализатора, за да започнат да се връщат инвестициите в Гърция, трябва да се промени психологическият климат на пазарите. “Инвеститорите никога не гледат в миналото, те гледат напред в бъдещето. Искат да видят дълг, който е не повече от 100% от БВП, а защо не и 80% от БВП на Гърция. Но тези цифри дори не са и на дневен ред в Атина”, твърди той. Той също така обясни, че проблемът за Гърция не е само дългът. Проблем са и лихвите, които се плащат и които в момента са огромни - 25 на сто от бюджета на страната и 5 на сто от БВП на страната. А най-големият проблем си остава ниската конкурентноспособност.
    Представителят на Фиделити Интернешънъл обясни, че милиони хора по света поверяват парите си на инвестиционните фондове и чакат от тях пенсиите си. Затова тези фондове са много внимателни и много консервативни при избора къде да инвестират. “Гърция е страна с голямо бъдеще, но това трябва да го разберат и международните пазари”, каза в заключение Нотис Митарачи

     Кризата в Гърция ще продължи поне 10-тина години, предвижда Вилем Бойтер, главен икономист на Citygroup. Според него до излизане от еврозоната може да се стигне само ако големите икономики в нея, като Германия например преценят, че повече не могат да изливат капитали в бездънните дупки на малките икономики. Той подчерта, че основният проблем за Гърция е да успее да постигне и да задържи финансовата си платежоспособност, която в момента е загубила. Финансистите, които участваха в конференцията на списание Economist се обединиха около мнението, че световната финансова криза съвсем не е приключила и че тепърва ще сме свидетели на последствията й.
    “Все едно даваме аспирин на болен от рак, който има нужда от химиотерапия“. Така Панделис Дзордзакис, председател на Борда на директорите на Федерацията на гръцките телекомуникационни предприятия определи искането на МВФ да се намалят заплатите в частния сектор. Според него големият проблем за конкурентноспособността на гръцката икономика не са високите цени на работната сила, а неспособната държава. “Като намалим цената на работната ръка, ще намалее с малко и себестойността на продукта, но основното, което го прави скъп е скъпата държава”, поясни той.
        Междувременно агенция Moody’s предупреди, че ще понижи кредитния рейтинг на Гърция, който вече понижи на 22 април на А3 от А2. Standard & Poor’s вече сложи инвестициите в Гърция в категория junk и рейтинг ВВ+, а според агенция Fitch рейтинга на страната е ВВВ-.

Категории: инвеститори в Гърция бюрокрация криза кредитни рейтингиПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus