Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За 4 години нито една нова компания не е листвана на Атинската борса

13 Август 2013 / 11:08:15  GRReporter
971 прочитания

И тази година тенденцията за „бягство” на листваните компании от Атинската фондова борса остава непроменена, като едновременно с това се навършват четири години без да е листвана нито една нова компания.

Обновяването на фондовото табло, въпреки че се осъществява едностранно (само по отношение на напускащите компании), показва от една страна, че броят на листваните до 2008 (295 компании) беше твърде голям, а от друга страна, че не си струва всички тези листвани компании да остават на таблото, след като пазарът отчита, че над 35 компании поради различни причини (главно икономическа безизходица) не участват в борсовите операции, което води до значителни загуби в портфейлите на инвеститорите.

„Самоочистването” на пазара обаче е създало и едно неприятно явление. Напускат главно добри компании, листвани през 90-те години, тъй като няма инвеститори, които да участват в увеличаването на капитала им поради продължаващата вече шеста година рецесия. Едновременно с това и банките след рекапитализацията си са ограничили до минимум отпускането на бизнес кредити. Неотдавнашното публично предлагане на акции на холдинга Атински медицински център, подадено от неговия основател и председател Георгиос Апостолопулос, поставя отново въпроса за оттеглянето на компании. Целта на Апостолопулос е да стане мажоритарен акционер, а с придобиването на 90% от акционерния капитал ще може да се възползва от т. нар. опция squezze out и да изнесе акциите извън фондовото табло, след 23 години присъствие на фондовия пазар (компанията е листвана на 29. 08. 1991). Вчера стана ясно, че процентът на Георгиос Апостолопулос възлиза вече на 34,923% от 33,299%, след придобиването на 1.408.223 акции на компанията срещу 0,80 евро на акция чрез фондови операции, които ще приключат на 14. 08. 2013.

Ключова роля за успеха на публичното предлагане ще има позицията на германската Asklepios International GMBH, която притежава 30,72% от холдинга към 5 август.

Последното оттегляне на листвана компания от борсата бе това на Журналистическата организация Ламбраки (търговията с акции бе временно спряна от 26 юли), като с нея компаниите, напуснали окончателно фондовата борса през 2013 стават общо седем.

От началото на годината са отписани следните листвани компании: Ипотур (11.02), Olympic Catering (11.02), Замба (14.06), Altius Инвестиционна (25.06), Eurodrip (12.07), S&B (12.07). Кандидати да бъдат отписани през 2013 са и следните дружества: Microland, компанията за търговия с ядки и сушени плодове Кардасиларис, Педзетакис и Тексапрет, които са получили срок от ръководството на борсата и Комисията за капиталов пазар да отстранят причините, налагащи отписването на акциите им. Компаниите са задължени да публикуват шестмесечен доклад за напредъка на действията, за които са се ангажирали, с цел информиране на инвеститорите.

През 2012 от Атинската фондова борса бяха отписани следните листвани дружества: Sciens (11.07), Interfish (30.07), Euroline (13.08), Елфико (02.11), Евросиметохес (02.11) и Elbisco (28.11).

През 2011 бяха отписани 9, а през 2010 – 11 листвани дружества. През 2009, когато на практика започна кризата в Гърция, бяха описани четири листвани компании поради публично предлагане на ценни книжа (Пиреос Leasing, Григорис Микрогевмата, Х. Рокас и Multirama), а други четири бяха отписани поради икономическа безизходица (Генер, Елатекс, Ергас, ΕΤΜΑ). Нека припомним, че 2006 беше годината с най-много отписани листвани дружества (41).

 

 

Категории: Атинска фондова борса листвани компании отписване рецесия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus