Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Юнкер: “Трябват още по-строги мерки за орязване на разходите”

01 Март 2010 / 07:03:43  GRReporter
793 прочитания

Това заяви президентът на Еврозоната Жан-Клод Юнкер по повод гръцката икономическа криза. „Жителите на по-заможните европейски страни няма да искат да платят за грешките на миналите гръцки правителства. Гърция трябва да се средоточи върху събирането на приходи и още по-големи ограничения на харчовете.“ Юнкер, който освен президент на Еврозоната е и премиер на Люксембург каза, че страната му е готова да помогне на Гърция, „но гърците трябва да докажат че са направили всичко възможно да помогнат на себе си.“
    Германската канцлерка Анхела Меркел е на същото мнение:„Много сме доволни че гръцкото правителство показва кураж и планира амбициозни мерки, за да вземат ситуацията под контрол“. Меркел се среща с Папандреу в петък, 5 март, в Берлин. Вестник Файненшъл Таймс публикува информация, че германски банки са готови да купят гръцки ценни книжа, гарантирани от германски банки. Това доказва слуховете, че Гърция ще се опита да насрочи второ предлагане на ценни книжа. Първото беше през януари и приключи с успех, но на много неизгодна за Гърция цена.
    Според западноевропейски анализатори гръцкото правителство е готово да обяви още мерки за понижаване на дефицита, може би още рано през тази седмица след визитата в Атина на Оли Рен, европейския комисар по икономически и финансови въпроси. Тези мерки се очаква да бъдат 30%-тов ръст в акциза за алкохол и цигари, ръст в данък добавена стойност и намаления на заплатите на държавните служители. Това се очаква да набере около 2% от БВП (около 5 милиарда евро). Гърция дължи премии върху облигации на стойност 22 милиарда евро до края на месец май. Миналата седмица премиерът Папандреу увери инвеститорите, че Гърция има достатъчно финанси да покрие тези задължения.
    През миналата седмица Гърция беше първа новина и по друга причина – деривативите, които страната е закупила от Голдман Сакс и други големи инвестиционни банки, за да прикрие размера на дълговете си, като се възползват от промени в курса на долара спрямо еврото и също така да забавят плащанията на дълговете си, така че да не трябва ги обявят в цифрите на държавният дълг. Америкаското правителство започна разследване по случая.

Категории: Юнкер Еврозона гръцка икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus