Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Йоанис Рецос: Гърция няма да оцелее извън еврозоната

26 Юли 2010 / 08:07:18  GRReporter
6143 прочитания

Липсата на стачки в туризма показва, че той функционира правилно, но държавата няма стратегия за развитието на най-важния си отрасъл, който осигурява близо една пета от Брутния Вътрешен Продукт на Гърция, заявява президентът на Асоциацията на хотелиерите в областта Атика в интервю за Мария Спасова.

Г-н Рецос, вие сте президент на Асоциацията на хотелиерите в Атина и област Атика. Можете ли да ни кажете кои са вашите членове? Колко хотела членуват в Съюза?

Наши членове са всички хотели в Атина и на островите от Аргосароническия залив. В района има близо 450 хотели. Активните ни членове, т. е. тези, които редовно плащат членския си внос, са около 300 хотели, от всички категории – от петзвездни до такива с една звезда.

Как се отразява икономическата криза на хотелите в Атина?

Истината е, че след Олимпийските игри през 2004 имахме 4 години на възход, като 2008 г. беше най-добрата година за туризма в област Атика от 1985/86 г. насам. За съжаление от декември 2008 след едни събития, станали по това време в Атина заради убийството на един ученик от полицай, тук в региона започна спад в туризма. Основен фактор беше, разбира се, икономическата криза, която вече се усещаше много силно и в Европа, но и в Америка. И така, започна един спад като през 2009 стигнахме дотам да имаме намаление в приходите на хотелите в Атика, което превиши 17%, беше 17,6%. Навлязохме в 2010 като по принцип имахме надеждата, да не кажа увереността, че ситуацията може малко да се стабилизира, и ако не да видим увеличение през 2010 г., то поне да видим стабилизиране на приходите ни. Цялата тази повишена публичност, която имаше страната ни през първите 4 месеца на годината вследствие на помощта от МВФ  създадоха един, ако щете, лош имидж на Гърция, което се отрази отрицателно и на туризма в област Атика. В момента разполагаме с данните от първите пет месеца, които показват спад в приходите ни от порядъка на 8%. Ако положението се стабилизира на тази цифра, това е нещо, с което бихме могли да се справим и да погледнем по-положително към следващата 2011.

Гръцката преса често пише, че стачките и шествията в центъра на Атина се отразяват зле на хотелите и на туризма като цяло. Има ли истина в тези твърдения?

Да, така е в действителност. Разбира се, тук трябва да кажем, че често в Атина, и изобщо в Гърция, нещата се представят много по-зле, отколкото са в действителност. Когато преживяваме една световна икономическа криза, не само ние тук в Гърция, но и целият свят, виждаме ежедневно шествия да се организират и в други държави, виждаме шествия в Испания, във Франция, в много страни по света. По същия начин се справяме с проблема и ние професионалистите, тук в Гърция. За съжаление обаче, имахме нещастието по време на една от стачките да се случи този ужасен инцидент с подпалването на една банка и трагичната смърт на трима души, което със сигурност създаде навън един много лош образ, и със сигурност много по-лош от това, което в действителност се случва в Гърция и в Атина. Това беше един трагичен инцидент, но същевременно беше един нещастен случай, беше един изолиран случай. Т. е. не означава, че Гърция е страна, в която има размирици, не означава, че Атина е размирна дестинация. Шествия се правят и ще се правят и това е неизбежно, защото хората имат проблеми, мерките, които се вземот са много неприятни, и наистина трудещите се по принцип не могат да ги приемат и реагират, а в много случаи и трябва да реагират. Това обаче не означава, че сме размирен град. Ние сме град, също толкова хубав и също толкова безопасен, както е бил преди една година и преди пет години. И около това трябва да се обединим.

Съществува ли разлика по райони за това доколко хотелите са повлияни от кризата? Някои райони, да речем, са по-уязвими, а други вървят по-добре?

Икономическата криза се отразява на всички по един и същ начин, но бих казал, че влияе повече на скъпите и добри хотели, защото хората сега, нашите гости, се стремят да платят по-малко, често искайки и по-добри услуги. Поради извънредното, ако щете, положение със стачките, провеждани през последните 4 месеца, повече са повлияни хотелите в центъра, които са в райони, откъдето обикновено преминават шествията. И тъй като в момента съществува това впечатление навън, че някой посетител може да претърпи неудобства, ако в някой от тези дни попадне на стачка, се наблюдава по-голям спад при хотелите, намиращи се в центъра на града, т. е. близо до площад “Синтагма”, повече от други хотели, които са по-настрани.

Освен стачките и шествията, съществуват и данъците, които непрекъснато се увеличават, ДДС и другите данъци. Как това се отразява на цените в хотелите?

Категории: криза в туризма Йоанис Рецос Мария Спасова ИкономикаПазариТуризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus