Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

What's up Facebook?

21 Февруари 2014 / 15:02:52  Иван Петков
4386 прочитания

Преди години, когато се появиха IM (instant messaging) приложенията или казано на всекидневен език "чат програмите" се появи един анекдот, според който те били създадени от програмистите, за да могат да общуват с приятелките си. Под различна форма, с различни технически средства и протоколи, които предават информацията, тези програми станаха изключително популярни, защото свързваха милиони хора по цял свят. Този културен феномен накара младите хора да прекарват часове пред компютрите, впоследствие и не толкова младите, а множество двойки се запознаваха в "чатовете". Виртуалното общуване даваше усещане за непозната свобода. В апогея на популярността на тези приложения America Online (AOL) закупи ICQ, най-популярната по онова време чат програма, за сумата от 407 милиона долара.

В следващите години едно друго приложение - вeздесъщият Skype -  израсна и стана толкова популярно, че на свой ред привлече вниманието на активните интернет потребители. Иновацията, която Skype донесе, бяха безплатните разговори.

Последва един момент на затишие, в който изглеждаше, че социалните мрежи ще изместят чат приложенията. Мобилната революция им вдъхна втори живот. Появиха се нови герои, нови популярни приложения, които успяха да съберат наново милиони потребители. Тази втора вълна от приложения успя да раздвижи пазара и последните години сме свидетели на безпрецедентни по своя размер сделки и борба за тяхното придобиване.

Новината на седмицата е, че Facebook закупи приложението WhatsApp за 19 милиарда долара. Да, правилно сте прочели! Сумата е безпрецедентна по своя размер. Най-голямата социална мрежа ще даде 4 милиарда в брой и 12 милиарда в акции. В следващите 4 години ще изплати допълнителни 3 милиарда долара в акции. Казано по друг начин, Facebook дава 7.9% от своите акции за закупуването на WhatsApp. И това не е всичко! Часове след обявяването на сделката стана ясно, че малко преди това Google са отправили оферта от 10 милиарда долара, която е била отхвърлена. Тук оставам минутка за възклицания и осмисляне на цифрите...

Какво кара компаниите да се състезават в желанието си да придобият подобен род приложения? "WhatsApp е на път да свърже един с друг 1 милиард души", казва главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг. Затова и услугата била толкова ценна. Самата Facebook има над 1,2 милиарда потребители.

Анализатори изчисляват, че всеки един от 450-те милиона активни потребители на приложението WhatsApp струва на Facebook около 42 долара. Ако обаче отчетем това, че не малка част от тези потребители вече ползват Facebook, то "цената" на новопридобитите потребители скача неимоверно. Очевидно е, че социалната мрежа не купува популярност и потребители или поне не го прави с точно такива бакалски сметки. Когато през 2012 Facebook закупи Instagram за 1 милиард долара, всички се питаха дали новият собственик няма да погълне приложението и по този начин да се опита да влее потребителите на Instagram в своята мрежа. Това не се случи и само за 1 година популярността на Instagram нарасна с цели 23%. Обявените от Зукербърг намерения по отношение на WhatsApp са подобни - приложението ще се развива отделно от социалната мрежа. Още повече, че Facebook има свой чат клиент, който е много популярен. Но не чат-а като услуга е причината да се плати такава огромна сума!

 

Потребителите на приложението изпращат близо 19 милиарда съобщения дневно, което доближава обемът на всички SMS съобщения изпращани през мрежите на всички мобилни оператори по света. Този вид комуникация е на път да измести SMS съобщението. Освен услуга от нов тип, Facebook придобиват и нов канал за реклама! Това е повече от сигурно. Пренасочването към мобилната реклама е цел No.1 на социалната мрежа. Тя дълго време беше критикувана от инвеститорите, че неуспешно използва своята популярност сред мобилните потребители. През 2013 Facebook успя да обърне тенденцията и се намеси на този растящ пазар. Погледнато от гледна точка на рекламните обеми и милиардите долари, които минават по тези канали само в рамките на едно тримесечие, сумата, която Facebook платиха за 450 милиона потребители, на които да предложат посланията на рекламодателите, вече не изглежда толкова висока. Това обаче предстои да видим дали ще се случи.

Освен от вълната от реклами, настоящите потребители на WhatsApp се опасяват и от намесата в личните им данни от страна на Facebook. Една от най-големите критики към социалната мрежа е свързана точно с тези данни и невъзможността на потребителите ефективно да ги защитят, като ги показват само на желани от тях хора. С придобиването на WhatsApp, Facebook ще има достъп до телефонните номера и съобщенията на 450 милиона потребители. До момента в WhatsApp нямаше реклама, а от потребителите не се изискваше да оставят лична информация, за да ползват услугата. Приложението беше платено. Всичко това е на път да се промени.

Плановете на Facebook се изразяват в амбициозен 10 годишен план, чрез който социалната мрежа да свърже целия свят. Първите стъпки включват отделни приложения като Instagram и WatsApp. Facebook подготвят и свое приложение за новини, което носи името Paper. От гледна точка на Facebook, 2/3 от населението на земята не е свързано. Амбицията на Зукърбърг е да предостави достъп до широколентова бърза връзка към интернет на всеки един жител на нашата планета.

 

 Конкуренцията

 

Ползвате ли мобилно приложение за съобщения, което да замества SMS съобщенията?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus