Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възходът и падението на Георгиос Папаконстантину

06 Януари 2013 / 14:01:37  GRReporter
1251 прочитания

 Бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину, който с бърза скорост се движи към Специализирания съд, успява да влезе в политиката тъй като е племенник на Михалис Папаконстантину и има силния му гръб. Сега излиза от политиката, защото е премахнал както гласи обвинението имената на дъщерите на своя чичо от прочутия списък „Лагард”. Вестник „Димократия” проследява неговия път в политиката.

Семейство Папаконстантину тръгва от Козани и както разкрива историкът Димостенис Кукунас в своята книга „Семейство на всички епохи” е облагодетелствано от правителството на Цолакоглу по време на германската окупация, когато само с един подпис се сдобива с привилегията за производство и разпространение на електрическа енергия в Птолемаида. Михалис Папаконстантину през 1964 става заместник-министър на външните работи в правителството на Георгиос Папандреу. След смяната на режима преминава в Нова Демокрация и в правителството на Мицотакис през 1990-1993 е последователно министър на земеделието, на правосъдието и на външните работи.

Двете дъщери на Михалис Папаконстантину (който почина през 2010 на 91 години)  не пожелават да се занимават с политика. Така се отваря пътят пред сина на брат му Стериос- Георгиос Папаконстантину . Неизвестна до днес подробност е, че семейството прави първия си опит да вкара обещаващия младеж в Нова Демокрация когато председател на партията след 1993 е Милтиадис Еверт. Той обаче реагира отрицателно, тъй като не вярва, че Папаконстантину носи характеристиките на новата вълна технократи и политици на партията, освен това не е доволен от неговите неолиберални идеи.

Биографията на младия Папаконстантину не съдържа нищо, заради което да му завиждат. Следва в чужбина, но заема ниска позиция в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и затова търси начин да се издигне в Гърция. След като не го приемат в Нова демокрация, майка му Клеопа се обръща към ПАСОК, където междувременно лидер е станал Костас Симитис, който е и премиер на страната. Познавайки Никос Темелис, дясната ръка на министър-председателя, тя го моли да помогне на сина й, който искал да се върне в страната. Симитис, заради приятелската си връзка с чичо му отговаря положително и през 1998  Георгиос Папаконстантину, тогава на 37 години,  получава място в министерския съвет и в управителния съвет на държавната по това време телекомуникационна компания. След изборите през 2000 е издигнат за специален секретар на министерството на финансите по въпросите на обществото и информацията и за член на Съвета на икономическите експерти  на Министерството на икономиката. Той е между най-твърдите поддръжници на Симитис и много често неолибералните му идеи засенчват всяко друго мнение. Много други поддръжници на Симитис, министри и кадри на партията се оплакват от Папаконстантину заради неговата некомпетентност, но премиерът продължава да го защитава.

Тъй като иска да бъде издигнат от региона на Козани, той търси контакти вътрешнопартийните кръгове на реформаторите. Чрез Анна Диамантопулу, която по произход също е от там той се свързва с Михалис Хрисохоидис, секретар на ПАСОК и през 2003 е поставен на поста директор на партията. Когато през следващата година лидер става Георгиос Папандреу Папаконстантину  следва Анна Диамантопулу, която поставя цялото си вътрешнопартийно влияние в услуга на новия председател. Но амбициозният Георгиос Папаконстантину не постига успех на следващите избори в окръг Козани въпреки помощта на Диамантопулу.

През периода 2004 – 2007 се отдалечава до голяма степен от своята покровителка  и се прикрепя към Папандреу, става негов икономически съветник и от тази си позиция е избран за първи път за депутат през 2007 в Козани. След това става представител на ПАСОК за връзките с медиите, водач на листата за изборите за Европарламента и доверен човек на семейство Папандреу, главно на братята на бившия премиер. След изборите през 2009 успява да отстрани Лука Кацели в битката за министерството на финансите.  

Успоредно с популярните му изявления по темата за главната му роля в подчиняването на Гърция на Международния валутен фонд  и на Меморандума, Папаконстантину се държи все по-високомерно и надменно. Такова отношение показва и към останалите министри, с повечето от които има лоши, ако не и вражески отношения. Така се държи и в личните си изяви, например когато  използва самолета на премиера за да отиде на погребение в Рим, натоварвайки хазната с около 30 000 евро - и това в момент, когато се опитва да наложи ограничителни мерки на гръцкото общество. Показва го и с вилата си на остров Серифос, басейнът на която, както беше разкрито, не е деклариран. Държи се надменно и когато като министър на околната среда прибягва до уреждане на проблема със собствеността на незаконните строежи- какъвто има и майка му в района на Враврона в Атика. 

При последните избори е издигнат от региона на Атика, но не постига успех. Декларира, че за да се издържа чете лекции в университети и оказва „консултантски услуги” в Гърция и в чужбина. Едновременно с това се опитва да поддържа контакти с политическите движения на другите „сирачета” на Папандреу, но без много перспективи. Разкритията за прикриването  на членове на семейството му от списъка на милионерите направиха падението му още по-голямо.

 

 

Категории: Георгиос Папаконстантину ПАСОК Михалис Папаконстантину Георгиос Папандреу Анна Диамантопулу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus