Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възход на Атинската фондова борса с 10%

10 Май 2010 / 17:05:51  GRReporter
3194 прочитания

Възход отбеляза Атинската фондова борса с повишение от 10% на общия си индекс само за един ден. Така тя последва развихрилото се оживление по световните пазари, с които те посрещнаха пакета от един трилион евро, с който страните от еврозоната барикадираха общата си валута.

Акциите на гръцките банки поскъпнаха с около 15% в първия ден от седмицата. Общият оборот на гръцката борса надвиши 219 милиона евро, като 182 дружества на борсата отбелязват ръст на своите ценни книжа, при 23 има застой и при само други 23 се наблюдава спад. В същото време spread показателят на гръцките държавни облигации спадна чувствително до 450 базисни пункта след като миналата седмица достигна 1000 базисни пункта при затварянето на пазара в петък миналата седмица.

Решението на европейските лидери за образуване на спасителен механизъм, който ще предпази еврозоната от домино-ефекта на фалита, засили нивото на еврото спрямо долара, а финансовите пазари в Европа и Азия отчетоха значителни печалби. Шестнайсетте лидери на страните ползващи единната европейска валута се споразумяха за образуването на така наречения „стабилизиращ механизъм”, който ще предотврати кризи подобни на тази в Гърция. Те съгласуваха помежду си осигуряването на 720 милиарда евро за държави от еврозоната, които изпитват финансови проблеми. Новата мярка се прие след срива на международните пазари в петък миналата седмица, като резултат от нестихващата криза и обществените вълнения в Гърция. Създаването на новия европейски финансов механизъм за спасяване оказа очаквания положителен ефект над международните пазари, които отбелязаха висок ръст на печалбите след изминалата седмица на загуби.

Като положително се оценява лекото нарастване на чуждестранните инвеститори на Атинската борса, които през май месец представляват около 50,4% от всички „играчи” на гръцкия пазар. Гръцките им колеги имат дял около 48,4% от гръцкия финансов пазар. Продажбите на чуждите инвеститори имат общ оборот около 368,15 милиона евро, гръцките им колеги са извършили продажби на обща стойност 349,46 милиарда евро. Общата стойност на търговските сделки на гръцката фондова борса за април е достигнала 4,7 милиарда евро, което е с 22% по-високо от оборота през март тази година.

Въпреки положителните новини в понеделник агенцията Moody's предупреди, че ще предприеме ново понижение на кредитния рейтинг на Гърция и ще сложи гръцките държавни облигации в категорията junk - прекалено спекулативни, рискови и непрепоръчителни за инвеститорите. Ако това стане, Moody's ще е втората от трите големи агенции за кредитен рейтинг след Standard & Poors която ще оценява гръцките държавни книжа като junk.

 

Категории: ИкономикаПазариАктуалноБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus