Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въжето около врата на Гърция отново се затяга

06 Януари 2012 / 19:01:35  GRReporter
1257 прочитания

Въжето около врата на Гърция отново се затяга, след като парите от шестия транш от осем милиарда евро са на свършване, а погасяването на новите задължения чука на вратата. Освен това още не се знае как ще се развие участието на частните кредитори в съкращаването на външния дълг, нито доколко страната е готова, за да се подпише втория договор за заем с европейските страни.

В средата на март страната трябва да изплати 14,4 милиарда евро заради падежа на стар обигационен заем, а след есенното фиаско на Папандреу траншовете от първия Меморандум за финансова помощ идват със закъснение от три месеца. Петте милиарда евро от първия заем, които трябваше да бъдат изплатени през декември 2011, ще дойдат чак през март 2012. На принципа да доминото мартенският транш от 10 милиарда евро също ще закъснее и ще влезе в националните каси най-рано през юни.

“Ако мисията през януари установи, че има закъснения ще трябва да преоценим плащането на мартенския транш”, заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баги. От първия Меморандум за помощ, който започна през май месец 2010 Гъция е получила общо 73 милиарда евро. Тази програма ще тече от май месец 2013 и дотогава на средиземноморската страна й се полагат още 37 милиарда евро, както е вписано в първия договор за помощ.

Надзорната тройка от Международния валутен фонд (МВФ) и европейските страни се връща в Гърция в средата на януари. Тогава надзорниците ще проверят до къде е стигнала страната с реформите и се очаква да започнат официалните преговори за подписването на втория договор за помощ.

Новите помощни средства са единствената надежда Гърция да се размине отново на косъм с неконтролирания фалит. Ако всичко върви по мед и масло до март тази година в държавната хазна трябва да влязат 80 милиарда евро, от които 20 милиарда евро ще отидат за покриване на дефицита и разплащане на старите облигации. За да стане това има няколко условия.

Първото е да започнат преговорите на тройката с правителството за подписването на новия договор за заем около 16 януари 2012. По същото време трябва да приключат преговорите между гръцката държава и частните кредитори за намаляването на дълга (PSI). Веднага след като са изпълнени първите две условия трябва да се договорят окончателно условията на новата програма и да се подпише специален Меморандум за PSI, според който институционалните кредитори (европейските институции и МВФ) ще отпуснат необходимите суми, за да се завърши процеса по намаляване на дълга. Новата схема за финансиране трябва да мине за одобрение от европейските страни, фонда и гръцкото народно събрание и накрая страната ще получи първите си 80 милиарда евро от  втория договор за помощ. Освен това дългът й ще е с около 100 милиарда евро по-малко.

Докато пионките на масата за преговори не заемат правилните места, Гъцрия пари няма. Сметната палата е преустановила всякакви вътрешни плащания, извън пенсиите и заплатите, които също влизат в сметките на гражданите със закъснение. Гикас Хардувелис, който е бивш главен икономист на Юробанк, а днес е икономически съветник на премиера подчертава, че преговорите трябва да приключат по възможно най-бързия начин, за да влезе в сила новият договор за заем. В противен случай последствията за страната могат да са необратими.

Категории: ИкономикаПазари Гърция Гикас Хардувелис криза помощен заем транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus