Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Във или извън Европа ще е дилемата на изборите на 17 юни според гръцките партии

18 Май 2012 / 13:05:56  GRReporter
1096 прочитания

„Огнестрелен” огън откриха лидерите на Нова демокрация и ПАСОК срещу радикалната левица. Андонис Самарас отправи ожесточени нападки срещу СИРИЗА и обвини политическата формация, че позициите й водят Гърция към изход от общата европейска валута. Евангелос Венизелос заяви, че крайнолевите са виновни за провеждането на повторните избори и в същото време предложи създаването на правителство с епицентър „отговорното лявоцентристко пространство”. От своя страна Алексис Ципрас ги обвини, че водят „мръсна война” срещу СИРИЗА и подчерта, че „участието на Гърция в еврозоната е заплашено от политиката на меморандумите, която води към фалит”.

Коментатори определиха вчерашните речи на политическите лидери пред парламентарните групи на партиите им като първия съществен публичен дебат, който е показал разликите не само в техните позиции, но и в стратегиите им до изборите.

Вече е съвсем ясно, че дилемата „евро или драхма” ще е водещата по време на предизборния период, като поляризацията се очаква да се увеличи още повече. Лидерът на Нова демокрация изясни, че основният му политически противник е Алексис Ципрас. Той на свой ред ще се опита да докаже, че съществува път извън меморандума. Евангелос Венизелос пък ще се опита да представи ПАСОК като сила на сигурността и стабилността в справянето с кризата.

Въпреки че преди изборите на 6 май не бе проведен телевизионен дебат, поляризацията в противопоставянето между тримата лидери води до промяна в партийните стратегии. Сътрудници на Андонис Самарас го съветват да поиска провеждането на дебат между тримата с цел да подрони управленческата програма на СИРИЗА. В същото време никоя партия не изключва провеждането на открити митинги в големите гръцки градове. Целта на всички е да се мобилизират депутатите и  техните сътрудници по места, въпреки че опитът може да се окаже неуспешен, тъй като изборите на 17 юни ще се проведат с партийни листи.

В същото време социологическо проучване на агенция Marc сочи като първи избор на гласоподавателите Нова демокрация, като процентът на СИРИЗА остава висок. По-конкретно намерението си да гласуват за Нова демокрация са изразили 23,1 на сто от участниците. СИРИЗА са предпочели 21 на сто от тях, а ПАСОК е трета сила, но с понижения процент от 13,2 на сто. Спад в сравнение с резултатите от изборите на 6 май отчитат Независимите гърци – 7,2 на сто, Демократичната Левица с 5,6 на сто, Комунистическата партия с 5,1 на сто и Златна зора с 4,3 на сто. Изследването е било проведено в периода 15 – 17 май и напълно оправдава мнението, че изразяването на каквито и да е прогнози до изборната нощ е доста рисковано действие.

В дясноцентристкото пространство по всичко личи, че съвсем скоро ще бъде обявено сътрудничеството между Нова демокрация и Демократичния алианс на Дора Бакояни. според източници не е изключено то да бъде обявено още днес, особено след снощната среща на двамата основни преговарящи – говорителя на Нова демокрация Янис Михелакис и кмета на Карпениси и син на Дора Бакояни, Костас Бакоянис. До момента не е съвсем ясна формата на това сътрудничество, но запознати със същността на преговорите твърдят, че то няма да бъде в ущърб на политическото присъствие на Дора Бакояни.

От друга страна, въпреки че гледа позитивно на завръщането си в Нова демокрация лидерът на партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис явно затруднява този процес. Според сътрудници на Андонис Самарас той поставял прекалени условия. Паралелно с това все повече от най-изтъкнатите членове на партията му са готови да се завърнят в „прегръдката” на „синята” партия. В този случай той вероятно ще бъде принуден от обстоятелствата да пречупи непреклонността си. Със сигурност особено ниските проценти, които прогнозират за партията му социологическите проучвания не му дават големи възможности за политически маневри.

От своя страна лидерът на партия Драси Стефанос Манос повтори предложението си за създаване на широк фронт на проевропейските сили, в който да участват партията му, Демократичният алианс, Нова демокрация и ПАСОК. Тази сборна политическа формация би могла да участва на изборите през юни с едно ново, стабилно и устойчиво ръководство, което да предложи алтернатива в дилемата „в Европа или не”, която според възрастният политик ще е водещата в предизборната надпревара. „При тези условия, в които Нова демокрация и ПАСОК настояват за запазването на статуквото мисля, че трябва да се появи стабилен приемник на избора на мислещите граждани, които ще откажат да се поддадат на дилемата СИРИЗА срещу Нова демокрация или ПАСОК. В малкото останали дни всички, които са готови да поемат залога за европейския ход на страната трябва да излязат напред”, пише той в днешна статия, публикувана във вестник Катимерини. Стефанос Манос отрече напълно появилите се вчера слухове, че се намира в преговори с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос с цел постигането на предизборно сътрудничество на ПАСОК и Драси.

Категории: Политика избори Нова демокрация ПАСОК СИРИЗА проевропейски сили дилема
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus