Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Вула Папахристу изключена от Олимпийските игри след расистки коментар

25 Юли 2012 / 19:07:42  GRReporter
8110 прочитания

Лекоатлетката Вула Папахристу бе изключена от гръцкия олимпийски отбор след като публикува расистки коментар в личния си профил в Twitter. Статусът, който й коства олимпийската изява в Лондон това лято гласи: “С толкова много африканци в Гърция.. Поне комарите със западно нилския вирус .. ще имат домашно ядене”.

Коментарът е публикуван на 22 юли, но чак на 25 юли бе забелязан от олимпийските поддръжници. Той предизвика сериозни реакции в обществеността и Гръцкият олимпийски комитет не се поколеба да вземе бързо решение за нейното отстраняване. “С решение на гръцката делегация на Олимпийските игри в Лондон се изключва от олимпийския отбор лекоатлетката на троен скок Параскеви Папахристу за направените от нея коментари, които са в противоречие с ценностите и идеалите на олимпизма”, се казва в официалното изявление, което оповести нейното отрязване от гръцкия отбор.

Вула е позната като горещ поддръжник на нацистката Златна зора и не го крие. Лекоатлетката бе изпратила мили пожелания на говорителя на партията Илиас Касидярис по случай рождения му ден няколко дни по-рано. Името на Касидярис нашумя, след като той си изпусна нервите в телевизионно предаване. Той наби в ефир събеседничката си в телевизионната дискусия Лиана Канели, която е представител на Гръцката комунистическа партия и е популярна с провокативното си поведение.

След първите реакции 23-годишната Вула е все още спокойна и убедена в правото да изразява мнението си: “Всичко това, което се случва не ме засяга. Аз съм спортистка и нищо друго. Не съм свикнала да обиждам никого.. не съм по идеологиите”, пише в профила си в Twitter в сряда сутринта. След като става ясно, че казаното от нея е в пряк разрез с олимпийските морали и коментарът е засегнал централен нерв, спортистката омеква. Следват няколко извинителни послания от нейна страна, като последното е написано на английски, за да може да стане достояние и на международната общественост.

“Бих искала да изразя искрените ми извинения за безвкусната шега, публикувана в личния ми Twitter профил. Много съжалявам и се срамувам за негативните реакции, които предизвиках. Никога не съм искал да обидя никого или да засегна човешките права на някого”, пише извинително спортистката. Междувременно CNN, BBC, Huffington Post и много други международни медии вече бяха разпространили новината.

Историята с Вула Папахристу предизвика буря от реакции в социалните медии. Заредиха се хиляди коментари във Facebook и Twitter “За” и “Против” нейната позиция и ответната реакция на Гръцкия олимпийски комитет. Някои гласове в социалните мрежи казват, че наказанието е твърде строго за недомисления й коментар:

  Фен на Олимпийските игри обяснява, че гръцката лекоатлетка има право да се яви и да се състезава, защото казаното е просто шега и хората не трябва да са толкова чувствителни. Други са категорични, че безвкусните шеги не могат да бъдат толерирани на игрите: "Расизъм или Олимпизъм. Трябваше вече да си избрала..."

Приятелят на Вула Лефтерис Хахамидис, който е кик бокс боец е категоричен, че шегата на спортистката не може да е сериозна причина за отлъчването й от Олимпийската борба. За хората, които казват, че Папахристу е расистка, той заявява пред телевизия Стар: “Трябва да се срамуват. В този момент Вула носи герба на нацията. Ще представи страната на Олимпиадата. Вярваме, че тя не само може да влезе между първите осем в категорията си, но и да донесе медал. В този момент направиха зло не само на самата Вула, но и на Гърция с решението, което взеха”.       Коментарите в социалните мрежи продължават да се сипят от всички краища на света. Те са разнопосочни, противоположи, обидни, подкрепящи, толерантни или просто неуместни. Някои от потребителите включват идеята за световната конспирация срещу Гърция, други виждат намесата на илюминати, а трети просто пожелават на Вула следващия път да помисли два пъти преди да напише нещо, което ще стане достояние на целя свят. След обявяването на решението на Гръцкия олимпийски комитет телефонът на Вула остава изключен и не може да бъде намерена за коментар. Голяма част от последователите й във Facebook й пожелават да остави неуместните изказвания и да се представи достойно на следващите Олимпийски игри през 2016.

Категории: Спорт Олимпийски игри 2012 Лондон Вула Папахристу Златна зора расизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus