Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втора голяма сделка на Fairfax в Гърция

19 Октомври 2013 / 10:10:23  GRReporter
1134 прочитания

Сред най-важните новини на последните дни е вчерашната продажба на 4,97 милиона акции на Митилинеос на фонда Fairfax. В момент, когато плановете за развитието на правителството се движат бавно, истинската икономика на ниво компании от първа линия показва силните си рефлекси чрез привличане на инвеститори от международна величина.

Целият план, държан в строга тайна до вчера, придоби и драматичен елемент. Преди да отвори пазарът в 9:22 в петък сутринта, фирмата обяви на Атинската борса, че след решение на управителния й съвет от 17 октомври ще пристъпи към продажба на 4 972 383 собствени акции в периода до 31 декември. Акциите съответстват на 4,25% от акционерния капитал на компанията, а минималната цена е 5 евро на акция.

След това, в 12:03 стана известно, че на 18 октомври акциите са продадени на цена 5,13 евро на акция, с обща стойност 25 508 325 евро. Самоличността на купувача беше разкрита след това. Това е най-големият инвеститор в света, както се говори, и не е изключено в бъдеще сътрудничеството да се разшири. Fairfax Financial Holdings вече стъпи на гръцкия пазар с придобиването на мажоритарния пакет на Eurobank Properties, а според източниците се е насочил и към банката като цяло.

Интерес към банковия сектор

Fairfax  се интересува от гръцкия банков пазар, главно от Националната банка- Eurobank, но фондът и неговият директор Prem Watsa сметнаха условията в процеса на рекапитализация за непривлекателни. Както изглежда, фондът запазва положителното си отношение към Eurobank. Fairfax следи от близо развитието в банковия сектор, а Prem Watsa посети преди няколко месеца Атина и осъществи множество контакти с гръцки банкери.

Капитали в размер на 32 милиарда евро

Капиталовият колос действа от Канада, а капиталите му възлизат на 32 милиарда евро.  Тактиката му е да се цели във фирми, които са перспективни, затова навлиза в акционерния им капитал като стратегически инвеститор. Основателят на компанията Prem Watsa, от индийски произход, който е и изпълнителен директор, търси възможности за инвестиции в Атина от 2011. Освен последните си действия на гръцкия пазар, на международните пазари фондът изкупи Blackberry.

През 2012 придоби акции в много компании (между които Jumbo). Борсови източници признават, че навлизането на Fairfax в Митилионеос може да подейства на психологическо ниво положително на борсовия климат.

Prem Watsa  напуска Индия и се заселва в Канада само с 8 долара в джоба. Там започва продавайки вентилатори от врата на врата. С приходите финансира образованието си по бизнес администрация в университета на Западен Онтарио. Личното му състояние възлиза на 2 милиарда евро. Любимата му фраза е „Дърветата не растат до небето и пазарите не падат до пода”.                

Фондът инвестира 144 милиона евро в Eurobank Properties

Осъществява се договорът на Eurobank Properties с Fairfax Financial Holdings, който беше обявен през юни. Според условията му Eurobank Properties  ще увеличи акционерния си капитал в размер приблизително на 193 милиона евро с право на предпочитание в полза на старите акционери и цена 4,80 евро на нова акция. Fairfax се ангажира да купи правата на Eurobank срещу обща цена 20 милиона евро и да инвестира общо 144 милиона евро.

Fairfax след увеличението на капитала ще притежава 41% от Eurobank Properties, а Eurobank ще запази около 33,5%. Според договора Eurobank и  Fairfax ще си сътрудничат  и до 30 юни 2020 банката ще запази управлението, а Fairfax ще имат представители в управителния съвет и право на вето. Този режим ще важи докато делът на Eurobank в Eurobank Properties  остава по-висок от 20%. Ако това се промени, правата на управление ще преминат към Fairfax и Eurobank ще запази право на вето според дела си. Сделката се очаква да приключи през първото тримесечие на 2014. Общото събрание на акционерите  е планирано за 8 ноември.  

Категории: Митилинеос Fairfax Eurobank Properties придобиване мажоритарен дял
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus