Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втора фондация ощетила държавата с 2,5 милиона евро

20 Февруари 2014 / 18:02:09  GRReporter
1291 прочитания

Гръцка полиция е образувала съдебна преписка срещу трима членове на доброволна организация, действала в Солун, за «извършване на множество престъпления».

Според полицейски източници, става дума за членове на Доброволния корпус на гръцките пожарникари, които са успели да получат чрез измама под формата на абонаменти или дарения от различни общини и частни компании сума, надхвърляща 2,5 милиона евро. Сред замесените лица е председателят на доброволната организация Никос Сахинидис, съпругата му и още един член на Управителния съвет.

Както се посочва в сайта на организацията, «тя е създадена в Гърция през 1998 и е доброволна организация, вписана в регистрите на Главния секретариат за гражданска защита под № 004/2001, а в министерството на външните работи под № 428».

Как е извършвана измамата

Случаят е разнищен от полицаи в Дирекция „Сигурност“ - Солун. В резултат от полицейското разследване и щателното проучване на финансовите данни на организацията е установено, че от 2000 насам замесените лица са получили чрез измама крупни парични суми от общини и частни фирми.

В съобщението на полицията се казва, че «организацията е присвоила над 2 500 000 евро, като замесените лица са представяли пред кметовете и членовете на управителните съвети на частните компании фалшива картина на законодателната рамка и способността на организацията да създава доброволни противопожарни пунктове, да участва при гасене на пожари и при пренасяне на пострадали, както и на функционалния капацитет на автомобилите, пожарни и линейки, които организацията е предоставяла на общините».

Въпросните автомобили са били използвани превозни средства, предоставяни на организацията под формата на дарения от различни европейски страни.

Както е установено в повечето случаи те не са имали регистрационни номера, не са били регистрирани и не са били платени съответните такси, не са били преминали технически преглед, не са били застраховани, нито пък са имали необходимите сертификати за годност от Противопожарната служба или Националния център за спешна помощ.

По този начин членовете на организацията «представяйки дейността си като доброволен труд и оказване на помощ на местните общества, са успели да присвоят парични суми под формата на абонаменти или дарения». Според полицията, сумите са варирали от 2 000 до 12 000 евро.

При това според съобщението, «за да постигне сътрудничество с общините, председателят на доброволната организация се е опитал да подкупи високопоставени сружители в органите за местно самоуправление».

Полицейските източници твърдят, че опитите за подкуп са извършени в общини от област Магнисия.

След приключване на предварителното следствие и полицейското разследване на отдела за закрила на правата на собственост към Дирекция „Сигурност“ – Солун, образуваната съдебна преписка е препратена в прокуратурата.

Според източници, на организацията е бил предоставен бивш лагер в Иматия, за да изгради „базата“ си, въпреки възраженията на тогавашните ръководители на Главния секретариат за гражданска защита.

Също така през 2006 тогавашният главен секретар за гражданска защита Панайотис Фурлас е подал сигнал, че при пожарите в Халкидики Никос Сахинидис не е оказал никакво съдействие на Противопожарната служба.

Междувременно, освен абонаментите и даренията организацията се е занимавала с организиране на лотарии и набиране на средства сред обикновените граждани, търсейки финансовата им подкрепа. Освен това има подадени сигнали за това, че председателят на организацията «е мобилизирал» младежи от чужбина, които са били настанявани в къмпинг в Халкидики. Така е показвал, че разполага с „армия“ от доброволци и е успявал да получава още средства.

Сигнали от последните дни

В последните дни в местни солунски медии бяха публикувани сигнали, според които «автомобилите на Доброволната организация не отговарят на изискванията, а Обучителният център не разполага с необходимото сертифициране».

В същите публикации се посочва, че «по време на извършваното разследване изглежда е било установено, че някои от автомобилите на организацията не са имали дори застраховка и регистрационни номера! При това някои от тях били над 30-годишни, и са били бракувани от съответните служби в европейските страни, от които са били изпратени».

В отговор председателят на Доброволния корпус на гръцките пожарникари посочва, че всичко е започнало от един анонимен сигнал, като обвинява главния секретар за гражданска защита, че вместо да поиска допълнителни данни и изясняване на случая, той го е препратил в прокуратурата в Солун, която действително извършила предварително следствие с помощта на Гръцка полиция.

Категории: Доброволен корпус на гръцките пожарникари неправителствена организация злоупотреби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus