Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всички са щастливи в телекомуникациите, а всъщност водят война

17 Януари 2014 / 16:01:26  GRReporter
1630 прочитания

«Всички са доволни. В Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, защото ще имат срещу себе си голям играч, който няма „да убива“ пазара и ще им позволи да избягнат регулациите на Националната комисия за телекомуникациите и пощите. Във Forthnet, защото бе увеличен акционерният капитал и защото има силен инвестиционен интерес, и следователно, следващ ден. В Wind, защото купиха евтино миноритарния пакет на компанията и могат да блокират решения, а в най-лошия случай – да продадат скъпо дела си и да спечелят много пари. Във  Vodafone, понеже придобиват повече възможности да разрастване и контролиране на пазара. В HOL защото се надяват да станат част от една по-голяма схема. В Emirates International Telecomunications (ΕΙΤ) защото може в крайна сметка да си върнат част от парите, вложени във Forthnet. А в банките са доволни, защото Vodafone е един от най-кредитоспособните инвеститори в света».

Така експерт в областта на телекомуникациите коментира пред електронното издание на вестник „Вима“ последните събития, свързани с Forthnet, в чийто акционерен капитал вече участват арабите от EIT с 44,022%, Wind с 33%, Vodafone с 6,51% и Фондацията за технологии и изследвания с по-малък процент.

Според експерта, в следващия период ще започне „окопна война“ за контрола върху Forthnet между Wind и Vodafone, която едновременно с това участва в акционерния капитал на конкурентната спрямо първите две Нellas Оnline (HOL).

Трябва да се отбележи, че според източници, HOL и Vodafone са се споразумяли за изключително сътрудничество при стационарната и мобилната телефония, което обаче не пречи на Vodafone да придобие дял в някоя друга телекомуникационна компания.

Парадоксите и залогът

Опитен наблюдател на пазара говори за «различни парадокси, които в крайна сметка не са толкова абсурдни», тъй като Forthnet, компания, която непрекъснато отчита загуби и създава дългове, успя да привлече сериозен инвестиционен интерес, след като «залогът е концентрацията на пазара».

Двамата играчи в областта на мобилната телефония – Wind и Vodafone – започват „канадска борба“, всяка от двете компании за себе си и поради свои собствени причини, за да застанат начело на този процес.

Според същия източник, най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в света, Vodafone, вече е инвестирала в стационарна телефония, и чрез този агресивен ход се опитва да разшири присъствието си на пазара.

От друга страна Wind, която няма тежести и разполага с ликвидност, се контролира от акционери, които се стремят към по-добра възвръщаемост на инвестицията, чрез развитието на компанията и повишаването на нейната стойност.

Както коментира експертът, става дума за двама играчи с напълно противоположна философия, които ще преговарят с арабите от ΕΙΤ за изкупуването на Forthnet, а големият акционер ще избере този от тях, който му предложи по-добри условия.

Според високопоставен представител на пазара, в случай че надделее предложението на Vodafone, ще бъде създаден нов играч с 1,5 милиона абонати (1 милион от Forthnet и половин милион от HOL) при стационарната телефония, «който ще гледа в очите Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ», и следователно на пазара ще се появят „2,5 играчи“.  

Един възможен вариант на този сценарий е Vodafone да придобие търговските марки на HOL, Forthnet/Nova и Cyta, които ще бъдат обслужвани от една обща стационарна мрежа, като е вероятно да бъде предпочетена тази на HOL.  

Също така може би всичко това е предвестник на едно по-голямо участие на Vodafone в HOL, която вече отчита печалби и е станала чувствително по-гъвкава, тъй като прехвърли на трета компания персонала от дирекциите Customer Operations, RetailSales и Retention.

Ако надделее Wind, продължава същият източник, «тогава ще имаме пазар с трима играчи», т.е. двуполюсния Vodafone-HOL, гръцката телекомуникационна компания OTE и тандемът Wind-Forthnet.

Във всеки случай, според източници от банковия сектор, «сценарият Vodafone» е идеален, тъй като ще предлага гаранции, а като акционер ще е особено кредитоспособен. На техническо равнище обаче се смята, че Cyta, HOL и Wind се намират в по-добро състояние в сравнение с Forthnet.

От какво се интересуват гръцката телекомуникационна компания и двамата вечни „гладиатори“

Същевременно и в лагера на ОТЕ е налице засилен интерес към развитието на събитията, но по други причини. Създаването на един голям алтернативен играч поставя автоматично въпроса за дерегулирането на телекомуникационния оператор, тъй като той вече няма да има господстващо положение на пазара.

Категории: телекомуникации Vodafone Wind Forthnet ОТЕ HOL Cyta
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus